Συνέντευξη στο περιοδικό Reckoning Hour έδωσαν οι Batushka την οποία μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια παρακάτω:

Οι Batushka είναι σιγουρα μια καταπληκτική μπάντα / project, παρόλο που έχουν κυκλοφορήσει μόνο ένα δίσκο μέχρι σήμερα. Η εμφάνιση τους , η μουσική , η “βλασφημία” και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι μοναδική! Είναι μεγαλη τιμή για εμάς να έχουμε μαζί μας τον Христофоръ (Χριστόφορο). Ας δούμε τι έχει να πει:

Γεια χαρά, τι κάνετε ;

Είμαι καλά , ευχαριστώ. Εσείς;

Πως πάνε τα πράγματα για το συγκρότημα μέχρι στιγμής;

Προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο “project” για να περιγράψω τους Batushka. Έχουμε πολλές προτάσεις για συναυλίες , οπότε προσπαθούμε να παίζουμε σε μέρη που ο κόσμος θέλει να μας ακούσει.

Το πρώτο σας αλμπουμ εχει κυκλοφορήσει και πρέπει να πω ότι είμαι ενθουσιασμενος με την ατμόσφαιρα που δημιουργησατε. Το βρήκα ( το δίσκο) πολύ καλό και οι fans σας σιγουρα νιώθουν το ίδιο. Πως νιώθετε για την επιτυχία σας;

Ευχαριστούμε! Ειλικρινά, δεν νιώθω την επιτυχία. Ζω οπως ζούσα και πριν το “Litourgiya” , τίποτα δεν έχει αλλάξει σημαντικά στην ζωη μου. Δεν ακολουθώ τις απόψεις των άλλων αλλά μιας και δεν μπορώ να αποκοπω πλήρως απο αυτές γνωρίζω οτι υπηρξαν θετικές κριτικές στο ίντερνετ. Με ικανοποιεί οτι υπάρχει αυτή η θετική ανταπόκριση απο τα media και τους fans.

Σκέφτηκες ποτέ ότι το αλμπουμ θα γίνει τόσο γνωστό στην μεταλ κοινότητα τόσο γρήγορα ;

Όχι, είμαι ακόμα ενθουσιασμένος!

Πότε ξεκίνησε η μπάντα ;

Ηχογράφησα τις περισσότερες κιθαρες, μπάσο και drums για το δίσκο τον Μάρτιο και αρχές Απριλίου του 2015 και μπορώ να πω ότι αυτή ήταν η αρχή του project. Ξεκίνησα μια ημι-κανονικη πρόβα με προσωρινούς μουσικούς τον Γενάρη του 2016.

Στα Κυριλλικα το όνομα σου σημαίνει νομίζω “πατέρας” , με την έννοια του ιερέα. Γιατί επέλεξες αυτό το όνομα ;

Η έννοια του ονόματος που είπες είναι και ο λόγος που το επέλεξα. Αυτό το όνομα ταιριάζει γάντι στην μουσική μας, είναι απλό και δεν ταιριάζει και τόσο στην black metal.

Στιχουργικά ασχολείστε περισσότερο με την βλασφημία και το όνομα σας αλλά και το artwork σας το ακολουθούν αυτό. Εχετε μια συγκεκριμένη ιδεολογία που ακολουθείτε ή είναι ένας τρόπος να προσελκύσετε περισσοτερους ”μεταλαδες”.

Κάποιοι ερμηνεύουν την μουσική μας έτσι, κάποιοι οχι. Ασ’τους να νομίζουν οτι θέλουν. Μου αρέσει να έχουν αυτή την αβεβαιότητα. Όμως οτι και να κάνω, δεν μπορώ να αποκοπω πλήρως απο την ιδεολογία μου, δεν μπορώ να είμαι υποκριτής. Επίσης δεν θέλω να επιβάλω τις απόψεις μου στον κόσμο.

Πιστεύεις πως όλη αυτή η “βλασφημία” θα σας προκαλέσει προβλήματα; Εννοώ , πολλές μπάντες έχουν να αντιμετωπισουν αγωγές και πρόστιμα λόγω αυτής της θεματολογίας.

Δεν με ενδιαφερει!

Λοιπόν, δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα μέλη του συγκροτηματος.Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως αποτελείστε απο άτομα που παίζουν σε άλλες γνωστές μπάντες. Θα αποκαλύψετε πότε την ταυτότητα σας;

Για ποιο λόγο; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο σημαντικό από μουσικής άποψης. Αποκτά άλλη αξία όταν “υπογράφει” κάποιο γνωστό όνομα;

Πιστεύεις πως όλο αυτό το μυστήριο κάνει την μπάντα πιο γνωστή;

Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου αλλά μπορεί ναι.

Γιατι επέλεξες να μην φανερωθείς μέχρι σήμερα;

Οι προσωπικοτητες μας ακόμα δεν έχουν σημασία και δεν φέρνουν κατι στην μουσική των Batushka. Είναι καλύτερο να επικεντρωθεί ο ακροατής στην μουσική μας.

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορια του δίσκου σας πολλοί fans μιλούν για ένα από τα καλύτερα black metal albums της χρονιάς. Ποια η άποψη σου;

Όμορφο να το ακούω αυτό, αλλά δεν μπορώ να εκφράσω εγώ άποψη.

Έχετε πολλές συναυλίες και festivals στο πρόγραμμα σας.Τι να περιμένουν οι fans από τις εμφανίσεις σας ; 

Μουσική από το δίσκο “Litourgiya”. Προσέχω πολύ η εμφάνιση μας  να είναι ένα συνεπές δημιουργικό σύνολο.

Σχεδιάζεις να κυκλοφορήσεις καινούργιο δίσκο ή μήπως είναι ένα project για το οποίο δεν είσαι σίγουρος εάν θα κυκλοφορησετε ποτέ ξανά νέο δίσκο;

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν πιο ακριβής. Δουλεύω με ήχους κάθε μέρα και έχω διαφορετικά μουσικά projects. Ειμαι απο τους ανθρώπους που δεν μένουν στο να μιλάνε για τα πράγματα που θα κανουν στο μέλλον. Οπότε δεν θέλω να πω εάν θα δημιουργήσω νέο Batushka δίσκο. Ίσως να το εχω κάνει ήδη.

Θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σου. Θα σε δούμε στην Θεσσαλονικη/Αθηνα. Τελευταία λόγια δικά σου!

Δεν είναι ώρα για τελευταία λόγια , ευχαριστώ πολύ!

*η φωτογραφία πάρθηκε από αυτό το link*

ΓΙΑ ΤΟ RECKONING HOUR METAL WEBZINE

Ερωτήσεις : Κωνσταντίνος Σωτηρέλης 

Μετάφραση: Πέτρος Μπαλανίκας