Το να ανοίξουμε ένα τέτοιο τεράστιο τόμο στην ιστορία της metal ήταν κάπως αρκετά τολμηρό οφείλω να ομολογήσω. Γενικά τα γυναικεία συγκροτήματα ή οι μπάντες με γυναικεία φωνητικά σνομπάρονται από αρκετούς (απορώ γιατί!) ή αγαπιούνται μέχρι λατρείας από ακόμη περισσότερους.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα ταξιδέψετε μαζί μας και θα μάθετε την πορεία των γυναικείων συγκροτημάτων μέσα από τις διάφορες δεκαετίες: Ποιο ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα; Ποιές είναι οι πιο εξέχουσες παρουσίες στον χώρο σήμερα; Και ποιές είναι metal as hell σε ένα breathtaking countdown! Στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος θα έχουμε και αποκλειστική συνέντευξη από μια από τις πιο δυναμικές και τις πιο γνωστές γυναικείες παρουσίες στην metal σκηνή στο εξωτερικό σήμερα! Stay Tuned!
Part 1: Η αρχή του θρύλου
Γυναίκες: ευαίσθητες, μερικώς αδύναμες, συγκρατημένες, με δυνατές αισθήσεις και κυρίως ήρεμες.

Rock/Metal μουσική: δυναμική, γρήγορη, άγρια και βραχνή.

Μπορούν αυτά τα δυο να συνδυαστούν; Μα φυσικά και μπορούν! (Η λογική του παραλόγου) Και μάλιστα όταν ο συνδυασμός αυτών των δυο γίνεται σωστά τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά mind blown!

Πηγαίνοντας πίσω στους παλιούς καλούς καιρούς όπου το rock and roll και το heavy metal ήταν ένα μπουμπουκάκι που άνθιζε με ραγδαίους ρυθμούς, στις περισσότερες γωνιές του κόσμου, ο αριθμός των γυναικών φανς και μουσικών ήταν πολύ μεγάλος σε σχέση με τα κοινωνικά δεδομένα εκείνων των εποχών.

Πρώτα απ’όλα, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50, οι γυναίκες οπαδοί της Rock/Metal μουσικής που τις αποκαλούσαν ή αποκαλούνταν groupies, γιατί οι περισσότερες ακολουθούσαν μπάντες κατά την διάρκεια της περιοδείας τους και πολλές από αυτές κατέληγαν σε σχέση με μέλη συγκροτημάτων ή ακόμα και να περνούν κάποιες βραδιές μαζί τους. Σίγουρα, δεν ήταν όλες έτσι αλλά στιγμάτισε την πορεία αρκετών και την εικόνα που είχαν οι έξω γι’αυτές.

Παρόλα αυτά το να είσαι μια γυναίκα στην Rock/Metal σκηνή (καλλιτέχνης ή φαν) δεν ήταν απλώς για την φήμη ούτε απλώς για τον διαφορετικό τρόπο ζωής που ακολουθείς . Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είναι δυναμικές, με πνεύμα ενός πολεμιστή και ψυχή ενός αετού. Και οι αετοί είναι ελεύθεροι να πετάξουν όπου θέλουν όποτε θέλουν. (Α.Π.Φ.Ο.Γ.Μ= ανθολόγιο ποίησης φεμινιστικού οργανισμού γυναικών στην Metal).

Αλλά πως ξεκίνησε αυτό το μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Rock/Metal σκηνής; Πότε και από ποιο/ά;

Παίρνοντας την μηχανή του χρόνου πίσω, όταν ακούμε γυναίκες στην Metal σκεφτόμαστε τις θρυλικές Girlschool, Warlock, The Runaways και πολλές άλλες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι καμιά από τις πιο πάνω μπάντες δεν ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν οι Runaways από την Αμερική. Λάθος. Πολλοί από εμάς δεν κοιτάξαμε στο μακρινό παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα. Προσοχή, μιλάμε γενικά για το πρώτο γυναικείο συγκρότημα! Ο λόγος αναφοράς αυτής της μπάντας είναι γιατί έχουν επηρεάσει θετικά τα συγκροτήματα που ακολούθησαν.

goldie-main1Η αλήθεια είναι, μετά από αρκετές αναζητήσεις, το πρώτο γυναικείο συγκρότημα είχε το όνομά Goldie and the Gingerbreads από την Αμερική οι οποίες έχουν δημιουργηθεί το 1962. Αυτή είναι η αλήθεια.
Με την Genya Ravan στα φωνητικά, την Ginger Bianco στα drums, την Margo Lewis στο organ και την Carol MacDonald που είχε προστεθεί στο line up το 1963 στην κιθάρα και στα backing vocals (η McDonald πέθανε στις 12 Μαρτίου το 2007) ήταν το πρώτο ever all female band το οποίο είχε υπογράψει συμβόλαιο με μια από τις πιο μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες η οποία λεγόταν Decca (1963) και μετά με την Atlantic (1964).

Η ιστορία τους ξεκίνησε το 1962 όταν η Ravan γνώρισε την Ginger Bianco σε ένα club στην Νέα Υόρκη. Η Ginger Bianco ήταν στην σκηνή γιατί έπαιζε drums στο συγκρότημα ενός φίλου της Genya. Με την γνωριμία τους αποφασίσανε να δουλέψουν μαζί και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Genya, η Ginger Bianco ήταν η πρώτη γυναίκα drummer που είδε επι σκηνής!

Το όνομα Goldie ήταν το όνομα που η μητέρα της Ravan επέλεξε να την φωνάζει μετά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το μεταπολεμικό στην Πολωνία ( το αρχικό της όνομα είναι Genya Zelkowitz αλλά αυτό άλλαξε μετά που έγινε διάσημη) και το gingerbread από την Ginger.Τα υπόλοιπα μέλη μπήκαν στη μπάντα μετά αφού ήταν ακόμα μαθήτριες κολλεγίου. Η Margo Lewis ήταν το 3ο μέλος της μπάντας κ μετά ακολούθησε η Carol McDonald το 1963.

Οι Goldie and the Gingerbreads δεν είναι μόνο διάσημες γιατί ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα αλλά γιατί ήταν και το πρώτο γυναικείο συγκρότημα που υπέγραψε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία (πράγμα πολύ δύσκολο για την συγκεκριμένη εποχή γιατί οι δισκογραφικές δεν πιστεύανε ότι θα τους απέδιδε χρήματα) αλλά και γιατί ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα που βγήκε σε περιοδεία, όταν ξεκίνησαν την περιοδεία τους στην Νότιο Αμερική. Οι club και venue promoters εκείνη την εποχή δεν πίστευαν επίσης ότι ένα γυναικείο συγκρότημα θα τους επέφερε χρήματα, πράγμα το οποίο οι Goldie and the Gingerbreads διέψευσαν με την περιοδεία τους στην Αγγλία μετά την επιτυχία του single τους “Can’t you hear my heartbeat” το οποίο έφτασε τον αριθμό 20 στα UK singles chart το 1965

Το 1968 το συγκρότημα διαλύθηκε. Μετά από λίγο καιρό κάνανε προσπάθεια επανασύνδεσης αλλά απέτυχε. Ο δυναμικός και λίγο αυταρχικός χαρακτήρας της Genya Ravan έπαιξε κυριαρχικό ρόλο στη διάλυση της μπάντας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν τις εμπόδισε να κάνουν reunion το 1997. Στις 3 Φεβρουαρίου 1998, οι Goldie and the Gingerbreads βραβευτήκαν με το βραβείο «Touchstone award» σε βραβεία της Νέας Υόρκης που ήταν βασισμένα στις γυναίκες μουσικούς. Τα συγκεκριμένα βραβεία δίνονται σε γυναίκες μουσικούς που στέκονται για τα ιδανικά τους και κάνουν την διαφορά στην μουσική βιομηχανία.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της rock/metal μουσικής.

 

Η συνέχεια :

Όνομα: Fanny

fannyΟι Fanny ξεκίνησαν την καριέρα τους την δεκαετία του 1970 και πολλοί φαν πιστεύουν ότι ήταν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα. Είναι από την Αμερική και τα κυρίως μέλη τους ήταν οι δυο αδερφές June Millington (guitar, vocals) και Jean Millington (bass, guitar, vocals) οι οποίες έχουν βραβευτεί το 2007 με το βραβείο «Best Female Voices Of All Ages» μαζί με πολλές άλλες εξέχουσες παρουσίες.

Interesting Fact: Οι Fanny ήταν επίσης το 3ο γυναικείο συγκρότημα το οποίο έκλεισε συμφωνία με δισκογραφική εταιρεία. Έχουν φτάσει το Top 40 με δυο από τα πιο διάσημα τους hits: “Charity Ball” το 1971 και “Butter Boy” το 1975 με τις θέσεις 40 και 29 αντίστοιχα.

Αυτές είναι οι 2 μπάντες που σηματοδότησαν την αρχή μιας καινούριας εποχής για την rock/metal σκηνή. Αλλά αν κάναμε ένα countdown με τις πιο σημαδιακές γυναικείες παρουσίες στην rock/metal σκηνή που τάραζαν ή ακόμα και τώρα ταράζουν τα νερά ποιες θα ήταν στην λίστα και ποια θα είναι στο top της λίστας; (η οποία μας μίλησε για την καριέρα της και τις σκέψεις της σαν μια από τις κορυφαίες γυναικείες παρουσίες στον χώρο) Οι αριθμοί στα charts, τα hits τους που πολλά έχουν μείνει στην ιστορία, η δόξα και η αναγνώριση μου έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες αξίζουν να είναι στην λίστα μου. Όχι μόνο γιατί είναι γυναίκες που τραγουδάνε rock/metal αλλά για τις πανέμορφες, δυναμικές τους φωνές, την σκηνική τους παρουσία και την ικανότητα τους να γράφουν μουσική. Because they are not just tits in a corset!

Stay Chromium Tuned! 😉

To be continued…