Αν νομίζεις ότι η Ελλάδα (σ.σ. και η Κύπρος) συμπεριφέρεται άσχημα στην μειονότητα των μεταλλάδων περιθωριοποιώντας και κατακρίνοντας τους, μάλλον δεν έχεις ακούσει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, και προφανώς δεν μιλώ για την βόρεια Ευρώπη, ούτε για την Αμερική οπού ίσως έχουν κάποιους σαλεμένους σκληροπυρηνικούς που δημιουργούν προβλήματα σε μπάντες αλλά και σε μαγαζιά ή διοργανώσεις.

Χώρες όπως η Ρωσία και η Πολώνια έχουν επανειλημμένα βρεθεί σε πρωτοσέλιδα περιοδικών και λοιπών ΜΜΕ για ακραίες ενέργειες κατά συγκροτημάτων, είτε από φονταμενταλιστές είτε και από το ίδιο το κράτος, όπως απόπειρα λιντσαρίσματος, προπηλακισμοί μέχρι και ματαίωση συναυλιών λόγο απειλών ή και απευθείας κυβερνητικών εντολών.

Όμως υπάρχουν και πιο ακραίες περιπτώσεις, σε κράτη οπού περνούν τον μεσαίωνα τους εν έτη 2016, συγκροτήματα με καταγωγή από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και αλλά ισλαμικά κράτη αναγκάστηκαν να φύγουν νύχτα από τη χώρα τους διότι η μουσική τους χαρακτηρίστηκε βλάσφημη ή αιρετική. Μπάντες όπως οι Al-Namrood ηχογραφούσαν κάτω από πλήρη μυστικότητα με τον φόβο ότι αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους στην καλύτερη περίπτωση θα φυλακιστούν. Πόσο μάλλον η περίπτωση της Janaza, ένα one-woman-project, ζει με τον φόβο της εκτέλεσης σε περίπτωση οπού αποκαλυφθεί η ταυτότητα της.

Δεν είναι τυχαίο ότι έκτος από την γειτονική μας Τουρκία ο αριθμός των ροκ και μέταλ συγκροτημάτων είναι μηδαμινός, όποτε φίλε μου την επομένη φόρα που θα σε στραβοκοιτάξουν ή θα σχολιάσουν για τα μαύρα σου ρούχα τα περίτεχνα μεταλλικά κοσμήματα και το μακρύ σου μαλλί, χαμογέλα σαρκαστικά, υπάρχουν και χειρότερα!

Πηγή: Reckoning Hour