Το metal έχει προσφέρει τόνους διασκευών, πολλές εκ των οποίων είναι “άκυρες”, άλλες είναι αδιάφορες, άλλες είναι έτσι και έτσι, όμως υπάρχει και μια κατηγορία διασκευών που σε κάνουν να πεις «πω ρε φίλε, τι έκαναν οι τύποι;».
Επίσης τα metal συγκροτήματα έχουν διασκευάσει σχεδόν τα πάντα, εντός και εκτός metal. Έχουμε ακούσει metal διασκευές σε ποπ, ροκ, folk, jazz και ότι άλλο σκεφτείτε.

Εμείς θα παραμείνουμε σε διασκευές σε metal κομμάτια, για να μην ξεχειλώσουμε το άρθρο και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κομμάτια που πραγματικά βελτίωσαν τις πρωτότυπες εκδόσεις τους.

Υπάρχει ένας μικρός όρος: Μόνο ένα συγκρότημα στη λίστα αυτή (γιατί κάποιοι είναι ικανοί να βάλουν όλο το Garage Inc. των Metallica)!

Πάμε να δούμε τι διαλέξαμε για εσάς…

1. Metallica – “The Prince” (Diamond Head)

Πολλές οι διασκευές των Metallica και πόσο μάλιστα στους αγαπημένους τους Diamond Head. Στο “The Prince” οι Metallica έδωσαν ρέστα και το κομμάτι πραγματικά απογειώθηκε.

2. Slayer & Ice-T – “Disorder” (The Exploited medley)

Μια συνεργασία η οποία μας “ξένισε” όταν ακούσαμε πως θα συμβεί, όμως τελικά το αποτέλεσμα είναι η απογείωση των μυθικών κομματιών των Exploited!

3. Sleep – “Snowblind” (Black Sabbath)

Το κομμάτι που άκουσα για πρώτη φορά από ένα δώρο εξ αμερικής, το tribute στους Black Sabbath “Masters of Misery” και ξεχώρισε από τη πρώτη “αυτιά” που του έριξα. Οι Sleep είναι τόσο κοντά στο πρωτότυπο αλλά παράλληλα το έχουν κάνει “δικό” τους!

4. Converge – “Wolverine Blues” (Entombed)

Το “Wolverine Blues” των Entombed είναι από τα πιο λατρεμένα μου κομμάτια του συγκροτήματος αυτού. Η διασκευή των Converge το πάει σε άλλο επίπεδο. Καλύτερο ή όχι, το αφήνω στη δική σας κρίση…

5. Obituary – “Circle of Tyrants” (Celtic Frost)

Ίσως ο ορισμός της διασκευής! Οι Obituary υιοθέτησαν το κομμάτι των Celtic Frost και το έκαναν κατά δικό τους. Το κομμάτι αυτό ανταποκρίνεται απόλυτα στην μικρή “έρευνα” μας.

6. Zyklon – “Pull The Plug” (Death)

Δεν νομίζω να υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που θα πίστευαν ότι ένα συγκρότημα θα μπορούσε να διασκευάσει με αυτό τον τρόπο τους Θεούς Death. Όμως οι Zyklon τα κατάφεραν υπέροχα και το “Pull the Plug” ακούγεται φρεσκότατο!

7. 1349 – “Rapture” (Morbid Angel)

Πως μπορεί ένα κολασμένο κομμάτι όπως το “Rapture” των Morbid Angel, να γίνει ακόμα πιο κολασμένο; Μόνο οι 1349 θα το κατάφερναν, όπως και έπραξαν!

8. Death – “Painkiller” (Judas Priest)

Οι Death στο τελευταίο τους άλμπουμ έβαλαν ένα απίστευτο bonus track που άφησε εποχή! Το “Painkiller” πήγε σε άλλο επίπεδο με το Chuck να βγάζει όλη του την ψυχή σε αυτό. Ακόμα και τα σόλο είναι πραγματικά το κάτι άλλο!

9. Sabaton – “Twilight of the Thunder God” (Amon Amarth)

Οι Sabaton έκαναν αρκετές διασκευές, πολλές εκ των οποίων εξαιρετικές. Όμως η έκδοσή τους στο “Twilight of the Thunder God” τους “κόλλησε” υπέροχα, τόσο καλά που θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ως… δικό τους κομμάτι!

10. Kalmah – “This Mortal Coil” (Carcass)

Οι Kalmah είναι λίγο υπερβολικοί στις διασκευές τους, όμως στο “This Mortal Coil” των Carcass αυτή η υπερβολή… της πάει!

11. Vader – “Silent Scream” (Slayer)

Ακόμα μια μπάντα με πολλές εξαιρετικές διασκευές στο ενεργητικό της. Πρέπει να διαλέξω μια όμως και θα πάω στο “Silent Scream” γιατί νομίζω πως έχουν δώσει κάτι τις παραπάνω από το πρωτότυπο.

12. Aborted – “Arise” (Sepultura)

Το “Arise” από τους Aborted μοιάζει να… “τρέχει” με χίλια! Καλύτερο από το πρωτότυπο ίσως να μην είναι, είναι όμως πιο γρήγορο!

13. Whitechapel – “Strength Beyond Strength” (Pantera)

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… ξέσκισμα του κομματιού των Pantera από τους Whitechapel, όμως είναι πραγματικά καλό!

14. Revocation – “Surprise You’re Dead” (Faith No More)

Εδώ τι να πούμε; Διασκευή-έκπληξη από τους Revocation που έκαναν ένα κομμάτι φαινομενικά έξω από τα νερά τους, να… πνιγεί στους ήχους τους!

 

15. Killswitch Engage – “Holy Diver” (Dio)

Λατρεμένο κομμάτι που πήραν οι Killswitch Engage και το απογείωσαν τόσο παικτικά, όσο και με το φανταστικό βίντεο!

16. Testament – “Powerslave” (Iron Maiden)

Όταν μια μπάντα δεν ντρέπεται να δείξει τις επιρροές του, ακόμα και αν έχει κυκλοφορήσει 12 δίσκους, αλλά επίσης κυκλοφορεί μια διασκευή σαν και αυτή… Μόνο respect!

17. Between The Buried and Me – “Blackened” (Metallica)

Η αλήθεια είναι ότι οι Between the Buried and Me δεν είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες, όμως η διασκευή στο “Blackened” των Metallica είναι μια από αυτές που έχω ξεχωρίσει!