Κυριακή 30 Απριλίου, το σωτήριο έτος 2017. Τέσσερις μαλλιάδες και ένας γιατρός, γνωστοί και με το όνομα Solitary Sabred, κατεβαίνουν για ένα live στο Ρόκα Ρόλα.

Οι πόρτες είχαν ανοίξει από νωρίς, αλλά έγινε 10:30μ.μ. για να αρχίσει να έρχεται ο περισσότερος κόσμος. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και το live.

Τα παιδιά ξεκίνησαν με το intro τους, το “Synaxxis of Honor”, με τον Θέο (ιδιοκτήτη του Ρόκα Ρόλα) να εκτελεί χρέη ηχολήπτη και να βρίσκεται πίσω από την κονσόλα. Από τα ζογκλερικά κυρίως του Νικόλα Μουτάφη (κιθάρα) όμως, καθώς προσπαθούσε να συντονίσει εντάσεις και εφέ ήχων εντός και εκτός σκηνής, καταλάβαμε ότι η επιμέλεια του ήχου στο live ήταν ομαδική προσπάθεια συγκροτήματος και ηχολήπτη.

Η συνέχεια έγινε με “Disciples of the Sword”, και ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να ζεσταίνετε. O Πέτρος “Asgardlord” Λεπτός (φωνητικά, ή όπως αλλιώς αναγράφεται, vocal possession) είχε ήδη αρχίσει να καλεί το κοινό να συμμετάσχει πιο ενεργά. Ακολούθησε το “Slayer’s Oath” από το πρώτο τους ολοκήρωμένο δίσκο “The Hero the Monster the Myth, για να δώσει σκυτάλη στοDamnation”. Ο κόσμος εντωμεταξύ είχε αρχίσει να πυκνώνει, και το διασκεδάζαμε όλοι ανεξαιρέτως.

Servants of the Elder Godsείναι ένα από τα νέα κομμάτια του συγκροτήματος, και ελπίζουμε σύντομα να τα έχουμε και σε νέο άλμπουμ. Οι Solitary Sabred έχουν δύο ολοκληρωμένα αλμπούμ και οδεύουν ολοταχώς για το τρίτο. Εκτός από το προαναφερόμενο καινούριο κομμάτι, ακούσαμε και τα “Psionic Transmogrification”, “The Scarlet Citadel”, εμπνευσμένο από την ομώνυμη ιστορία της πασίγνωστης σειράς “Conan the Cimmerian”, καθώς και το “Assassins of Carthage”. Αναλυτικό setlist ακολουθεί στο τέλος…

Το μόνο cover που έπαιξαν τα παιδιά ήταν το “The king is dead” από τους Helstar, με την βοήθεια του Αδάμου (μπασίστα πλέον στους Hardraw) στην κιθάρα, φίλο όλων μας και λίαν συντόμως “κρεμασμένο”. Περιττό να γράψω ότι ήταν πολύ δυνατό το κομμάτι, δυνατές ερμηνέιες κτλ κτλ. Τέλος να αναφέρω την ειδική μνεία που έγινε στη μέση περίπου του σετ των παιδιών, ευχαριστώντας από την μια τον κόσμο που τους στηρίζει, εκφράζοντας από την άλλη τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους για τους ήρωες που κρατούν την metal σκηνή ζωντανή στην Κύπρο του 2017, καθώς και για εκείνους που έφεραν την metal στο προσκήνιο της κυπριακής μουσικής σκηνής εξαρχής, τους ιδρυτές και συνεχιστές της metal κοινότητας, κάπου είκοσι με τριάντα χρόνια πίσω. Επιτρέψτε μου να μην αναφέρω ονόματα, τοποθεσίες, ηλικίες, ψευδώνυμα και λοιπά στοιχεία∙ μπορεί άθελα μου να ξεχάσω κάποιον, και δεν το επιθυμώ.

Γενική εντύπωση από το live: Παρόλο που έχω δει αρκετές φορές τους Solitary Sabred τα τελευταία δύο χρόνια, εξακολουθώ να απολαμβάνω κάθε φορά και περισσότερο την εμφάνιση τους. Ο Γιώργος στο μπάσο είναι τρομερός, και ολοκληρώνει θαυμάσια τους δύο εξαιρετικούς κιθαρίστες Δημήτρη και Νικόλα. Ο Αντρέας στα ντραμς δείχνει να διασκεδάζει κάθε του χτύπημα, κάθε του κλωτσιά στο bass drum, ενώ ο Πέτρος απολαμβάνει τις εναλλαγές στα φωνητικά με το εύρος και την έκταση της χαρισματικής του φωνής. Η δυναμική της μπάντας σε συνεπαίρνει, ενώ εάν είσαι οπαδός των sword and sorcery θεμάτων που καταπιάνονται τα παιδιά, το ευχαριστιέσαι ακόμη περισσότερο. Γουστάρω που τραγουδούν backing vocals οι κιθαρίστες και ο μπασίστας (άντε με το καλό και ο ντράμμερ κάποτε), βγαίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα προς τα έξω. Η σκηνική παρουσία είναι εξάλλου από τα δυνατά τους σημεία, ενώ σε συνδυασμό με τους βιρτουόζους μουσικούς που απαρτίζουν την μπάντα, τις σαγηνευτικές μελωδίες και τα ‘χορταστικά’ κιθαριστικά ριφάκια, δεν είναι τυχαίο που όλο και ανεβαίνουν…

Η σκηνή του Ρόκα Ρόλα τα χώρεσε όλα τελικά. Ενισχυτές, μόνιτορς, όργανα, 4 μικρόφωνα φωνής, την ντραμς, το σπαθί-ορόσημο της μπάντας, και φυσικά, τους ίδιους τους μουσικούς. Ο ήχος ήταν όπως έπρεπε, όλα ακούγονταν μια χαρά, και ευχαριστούμε ηχολήπτη και μπάντα για αυτό. Ο κόσμος ήταν αρκετός, το καταευχαριστήθηκε και τους τίμησε δεόντως με αρκετό headbanging.

Φωτογραφίες δεν έβγαλα, βαριόμουν.

Αυτά.

Setlist:
Synaxxis of Honor (intro) (Redemption through Force)
Disciples of the Sword (Redemption through Force)
Slayer’s Oath (The Hero the Monster the Myth)
Damnation (Redemption through Force)
Servants of the Elder Gods *
A violent transgression (intro) (Redemption through Force)
Redeemer  (Redemption through Force)
Realm of Darkness (Redemption through Force)
Sarah Lancaster (The Witch’s Breed) (Redemption through Force)
Burn Magic, Black Magic (Redemption through Force)
Interstellar Trans. (intro)
Psionic Transmogrification *
The king is dead (Helstar cover)
The Scarlet Citadel *
Solitary Sabred (The Hero the Monster the Myth)
Assassins of Carthage *

Encore…
Burn Magic, Black Magic, ξανά ρε γιατί έτσι.