Προσοχή: Ακολουθεί υποκειμενική άποψη. Μπορείτε να συμφωνήσετε, να διαφωνήσετε ή ακόμη και να αδιαφορήσετε ελεύθερα.

Σαββάτο 14/1/17, ανήμερα των γενεθλίων του τιτανομέγιστου Zak Wylde, του άρχοντα της μπουνιάς Carl Weathers (για τους φαν, Apollo Creed), και ακόμη ενός – δυο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας ανά την υφήλιο, έγινε η παρουσίαση του καινούριου δίσκου των RUSTX. Δεν θα σας παρουσιάσω ή να σας αναλύσω το καινούριο υλικό εγώ (έρχεται από Τζέη Κέη…), αλλά θα σας γράψω ένα live report για την βραδιά. Enjoy.

Σαββάτο λοιπόν στο Ρόκα Ρόλα του Θέου, το λάηβ ήταν προγραμματισμένο για τις 10μ.μ. Τα παιδιά ξεκίνησαν σχεδόν στην ώρα τους (ακαδημαϊκό τέταρτο όλοι δικαιούμαστε), με το μαγαζί να έχει αρκετό κόσμο. Εκτός από τους RUSTX, μας καλωσόρισε και μας ευχήθηκε καλή διασκέδαση και ένας τυπάς με γενιάδα τύπου Λέμμυ, ο οποίος λέει έκανε πάρτυ εκεί (τούρτα δεν φάγαμε, άρα δεν τον πιστεύω εγώ 🙂 ).

Από το πρώτο κιόλας κομμάτι φάνηκε η διάθεση τόσο της μπάντας, όσο και του αρκετού κόσμου που βρισκόταν στο χώρο. Ο Παναγιώτης με την κιθάρα του ήταν κανόνι και πυροβολούσε κατά βούληση (“Fire at will“, get it?), ετοιμάζοντας μας για το δικό τους ξεχωριστό heavy metal, ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι. Ο Γιώργος ο μπασίστας ανάλαβε τα φωνητικά στη δεύτερη δική τους σύνθεση (“Frontier Heroes“), με την βραχνή φωνή του να θυμίζει ποιόν άλλο; Τον Λέμμυ φυσικά. Στο τρίτο κομμάτι ο Γιάννης (ο ντράμμερ της οικογένειας) και η Κατερίνα (πληκτρού) μπήκαν για τα καλά στο πνέυμα, αφού είναι και οι δυο τους lead vocals στο κομμάτι “Journey arrives“.

Για να μην φλυαρώ (πιο κάτω θα βρείτε αναλυτικά ολο το set list τους), τα παιδιά μας έπαιξαν όλο το καινούριο τους άλμπουμ, όλα στην εντέλεια και όπως έπρεπε, ένα αμάλγαμα heavy metal, καλαίσθητο και διασκεδαστικό. Συν τοις άλλοις, ακούσαμε και διασκευές των “Ain’t talking about love” (Van Halen), “Ask the lonely” (Journey), “Suffer” (Stepson), καθώς και τις –όχι και τόσο- παλαιότερες δικές τους συνθέσεις από το τελευταίο EP τους, “Destiny Riders” (“Destiny Riders“, “Evagoras“, “Revolution X“). Τέλειωσαν με το ακουστικό τραγούδι “Xeros (Never Forget)“, το όνομα του οποίου μας παραπέμπει στον ομώνυμο ποταμό και αντίστοιχο χωριό στην περιοχή της Μόρφου, παρακίνηση και υπόσχεση των RUSTX να μην ξεχαστεί ποτέ.

Μπορεί να φανεί τετριμμένο, αλλά θα το γράψω απλά και μόνο γιατί ανταποκρίνεται στην δική μου πραγματικότητα. Τα παιδιά έχουν καταπληκτική σκηνική παρουσία, απίστευτη ενέργεια και φυσικά, μια αδιαμφισβήτητη υπέροχη χημεία μεταξύ τους. Εκτέλεσαν όλα τα τραγούδια άψογα, το διασκέδασαν, και το διασκεδάσαμε και εμείς. Η εναλλαγή των φωνητικών μεταξύ των αδελφών Ξάνθου τους έχει ήδη ανεβάσει επίπεδο, όχι πως πριν ήταν υποδεέστεροι, απλά τώρα είναι κάτι μοναδικό και γουστάρουμε αγρίως. Το ηχόχρωμα τους διαμορφώθηκε στα μέτρα τους, υποστηρίζοντας το παίξιμο τους. Κιθαριστικά ριφ, μπασογραμμές, ντραμς και πλήκτρα, όλα δένουν αρμονικά τόσο στα λάηβ τους, όσο και στα τελευταία τους κομμάτια, πράγμα που θα το διαπιστώσουν και όσοι πάρουν προλάβουν το cd τους (βουράτε κοπέλια).

Τέλος, να γράψω και δυο λόγια για τον ήχο. Μπράβο ρε Μουτάφη, πολύ καλή δουλειά. Ήταν όπως έπρεπε, όταν έπρεπε, και εκεί που έπρεπε. Μπράβο και στο Θέο για την γενική διαμόρφωση του χώρου να φιλοξενεί metal μπάντες. Cheers

Αυτά 🙂

Set list:

 1. Fire at will
 2. Frontier Heroes
 3. Journey Arrives
 4. Ain’t talking about love (Van Halen)
 5. Evagoras
 6. Revolution X
 7. Destiny Riders
 8. Ask the lonely (Journey)
 9. T.P.M.
 10. Brothers and sisters
 11. Too late
 12. Kalikantzari
 13. Treason
 14. Suffer (Stepson)
 15. Dreams of Tomorrow
 16. Xeros (Never Forget)