Την τελευταία ημέρα του Μαΐου στο Tepee στην Λεμεσό φιλοξενήθηκαν τρία συγκροτήματα, οι Reapers Blade, Mortem Atra από τη Λεμεσό και οι Empathy από την Ελλάδα.

Δυστυχώς λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν έφτασα στην ώρα μου στο Tepee και δυστυχώς για μένα, ήταν από τις λίγες φορές που τηρήθηκε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χάσω τους Reapers Blade… Έχει καταντήσει κατάρα πλέον με αυτό το συγκρότημα καθώς είναι η τρίτη φορά που δεν τους βλέπω! Πάμε όμως σε αυτά που είδα:

 

 

MORTEM ATRA

Mortem Atra LiveΞεκινώντας οι Mortem Atra το setlist τους, διαπίστωσα μια ευχάριστη έκπληξη: Ο ήχος ήταν αρκετά καλύτερος από την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το Tepee και αυτό ήταν αποτέλεσμα του νέου ηχολήπτη του χώρου. Υπήρξαν βέβαια κάποια θεματάκια, αλλά ο ήχος ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Όσον αφορά τους Mortem Atra, έκαναν μια εμφάνιση η οποία κινήθηκε στα γνωστά τους στάνταρ, δίνοντας μας όλα τα κομμάτια στα οποία μας έχουν συνηθίσει να ακούμε στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Ιδιαίτερη αγάπη έδειξε το κοινό στην διασκευή των Moonspell με το κομμάτι “Luna” και στο “Puppet”. Γενικά όμως οι Mortem Atra έδειξαν ότι συνεχίζουν το έργο τους. Ακούσαμε επίσης τη πολύ επιτυχημένη διασκευή τους του “I Can’t Lose You” των Type of Negative, τα “Evil Rise” και “Hymn of Doom” για να συμπληρωθεί το demo που κυκλοφόρησαν το 2012, αλλά και τα “A Voice“, “Harmful Obsession“, “In Superstitious Breath” και τη τελευταία διασκευή τους, το “Bloodflower” των Draconian για να κλείσει η εμφάνισή τους με τον καλύτερο τρόπο. Οι Mortem Atra βρίσκονται στο studio και περιμένουμε με ανυπομονησία την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά!

EMPATHY

Empathy LiveΟι Βορειοελλαδίτες ανέβηκαν στην σκηνή με όρεξη για ένα καλό show. Αυτή η εμφάνιση ήταν η πρώτη που έκαναν εκτός Ελλάδας και φάνηκε πως ήθελαν να το διασκεδάσουν, ακόμα και αν η υποδοχή δεν ήταν και η πιο θερμή από το κοινό. Φυσικά κατά τη διάρκεια του show τους, έφεραν σιγά-σιγά τον κόσμο πιο κοντά τους. Αυτό δεν άργησε να γίνει, καθώς μετά τα πρώτα δικά τους κομμάτια, δηλαδή τα “The Great Religion“, “The Underworld” και “Before I Die“, μας έπαιξαν διασκευή στο “Αντίδραση” των Αντίδραση και ακολούθησε χαμός!

Ακόμα ένα δικό τους ακολούθησε, το “Complicated Fleshes” για να ακούσουμε και ακόμα μία διασκευή, του “Nemesis” των Rotting Christ η οποία αν και ήταν προγραμματισμένη να παιχτεί αργότερα, τελικά παίχτηκε εκείνη την στιγμή για να κρατηθεί ζεστό το κοινό. Έξυπνη τακτική αν μη τι άλλο. Ακολούθησαν “Skotos“, το κομμάτι που τα βάζει με τους Ισλαμιστές γι αυτά που κάνουν εκεί κάτω και το “Allahu Akbar” το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη μέση ανατολή (θεωρώ ότι οι Empathy είναι επικηρυγμένοι εκεί κάτω 😛 ). Συνέχεια με ακόμα ένα δικό τους, το “Crisis” για να έρθει η διασκευάρα στο “Alma Mater” των Moonspell! Αμέσως μετά και χωρίς ανάσα το “Misery” και το ολοκαίνουριο “1944“, ενώ ακολούθησαν τα “Abyss” και “Necrosis“. Κλείσιμο με δύο διασκευές: Το “Orgasmatron” των Motorhead το οποίο όμως έπαιξαν στο στυλ των Sepultura και το “Hail and Kill” των Manowar!

Ο κόσμος αν και ελάχιστος, το διασκέδασε αρκετά. Οι Empathy μπορεί να μην είναι γνωστοί στο νησί μας, αλλά πιστεύω ότι έχτισαν ένα μικρό κύκλο και όσοι τους είδαν, σίγουρα θα τους ξαναδούν την επόμενη φορά (εάν υπάρξει αυτή η επόμενη φορά, κάτι που προσωπικά το εύχομαι).

Είναι η δεύτερη underground black metal συναυλία που έγινε στη Κύπρο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η πρώτη ήταν των Ctulu όταν έπαιξαν μόνοι τους στο Kingston. Και οι δύο είχαν την ίδια προσέλευση κόσμου, κάτι που πραγματικά με κάνει να απορώ καθώς πολλοί κατά καιρούς εκφράζουν το παράπονό τους ότι δεν βλέπουμε τέτοιου είδους συναυλίες εδώ κάτω. Όταν όμως έρχεται η στιγμή, αυτοί “κωλύονται” για να το θέσω έτσι…

Όπως και να έχει, γουστάραμε όσοι παρακολουθήσαμε το live και αυτό έχει σημασία. Προς Reapers Blade: σας χρωστώ…