4 κυπριακά συγκροτήματα. Death, punk, black, blackened death… 9 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Dj setlist γεμάτο μαυρίλα και θάνατο. Antichristmas gig με τα όλα του δηλαδή! Οι πόρτες του Red άνοιξαν γύρω στις 7 και μέχρι τις 8.30 που ανέβηκε στη σκηνή το πρώτο συγκρότημα, είχε ήδη μαζευτεί αρκετός κόσμος στο χώρο. Ασχέτως ότι το live έγινε Κυριακή νύχτα, πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να παρευρεθούν για να υποστηρίξουν αυτό το event.

Kraama

Στις 8.30, λοιπόν, άνοιξαν τη βραδιά οι Kraama. Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που είδα τα παιδιά επί σκηνής και μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι έχουν αλλάξει απίστευτα! Ο ήχος τους, βαρύς και ασήκωτος, η φωνή του Κύπρου πιο «βρωμερή» από ποτέ, βαρβάτα riffs και πεντακάθαρα basslines. Οι Kraama είναι ένα από τα λίγα συγκροτήματα στην Κύπρο που αντιμετωπίζουν με ωριμότητα και επαγγελματισμό αυτό που κάνουν και αυτό φαίνεται, αφού σε κάθε live μαζεύουν όλο και περισσότερο κόσμο.

Με μια εμφάνιση περίπου 35 λεπτών, ήταν η ιδανική αρχή για ζέσταμα. Επίσης, ήταν εξαιρετική ιδέα να αφήσουν για το τέλος το cover του «Slaughter of the Soul», από At the Gates, πορώνοντάς μας ακόμα περισσότερο.

Setlist:

 1. Resistant
 2. Fallen
 3. Pixelated (Life)
 4. Digital Order
 5. Entangled
 6. Night Alone
 7. Slaughter of the Soul (At the Gates cover)

 

Zivanished

Σειρά είχαν οι Zivanished, ΚΚΙΑΟΛΕ. Ήταν 9.30 η ώρα, ο κόσμος συνέχισε να γεμίζει τον χώρο και τα παιδιά δεν μας απογοήτευσαν καθόλου.  Ο Louis, αν και γεμίζει άνετα μόνος του μια σκηνή, κάλεσε μαζί του τον Κωνσταντίνο (Sonik Death Monkey) και τον Πέτρο (Crash ‘n’ Burn) σε 3 ξεχωριστά κομμάτια.

Τι να σχολιάσω μετά από μια τέτοια εμφάνιση? Old school punk, καθαρά κυπριακός στίχος ρε κιάολε, ενέργεια που ξεχειλίζει από παντού (ΠΑΝΤΟΥ ΟΜΩΣ!) και αφιέρωση στον Αρχιδ… Αρχιεπίσκοπο, εννοώ!

Setlist:

 1. Intro / O Kafkas
 2. Siopi ton Mannon
 3. I Ttoumba
 4. O Villaros
 5. O Arxidepiskopos
 6. Oi Oi Oi
 7. Shillos
 8. Sto Xorkon
 9. O Pontikos
 10. To Vouttiman
 11. Floro Psofo
 12. I Krisi

p.s.: Όσοι εθιχτήκετε…. Ξέρετε!

 

Nekhrah

Οι Nekhrah, είναι από εκείνες τις (σπάνιες) περιπτώσεις συγκροτημάτων, που μας κάνουν να μη θέλουμε να χάνουμε κανένα live τους. Ευτυχώς, είχα την ευκαιρία να είμαι παρούσα σε κάθε τους εμφάνιση και η μόνη λέξη που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να τους περιγράψω είναι: δέος. Ο τρόπος που συνδυάζουν ωμό death και black metal, είναι τόσο ύπουλα μεθυστικός και σχεδόν αψεγάδιαστος, που πάντα ανυπομονώ για την επόμενη τους κίνηση. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο περισσότερος κόσμος, αφού ο χώρος κάτω από τη σκηνή, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους, ήταν γεμάτος. Ακόμα μια άψογη εμφάνιση για τα παιδιά.

Setlist:

 1. Acheron
 2. Cosmic Apostasy
 3. Closed Casket Funeral
 4. Foredoomed
 5. The Face of Pain
 6. Hashtag Killer
 7. Acts of Troth
 8. New Song (Untitled)
 9. Nekhrotise
 10. Let There Be Nothing

 

Godblood

11.30. Ανεβαίνουν οι Godblood στη σκηνή. Μαυρίλα στο Red.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να δω ολόκληρη την εμφάνιση των Godblood και στο τέλος της βραδιάς, έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ως βετεράνοι της κυπριακής black metal σκηνής, οι Godblood ξέρουν πώς να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα που να βρωμάει θάνατο και σκότος.

Το γεγονός ότι ήταν Κυριακή βράδυ, δεν τους ευνόησε ιδιαίτερα, αφού ο περισσότερος κόσμος είχε ήδη αποχωρήσει. Όσοι έμειναν όμως, απόλαυσαν black metal και οι Godblood ανταπέδωσαν, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Επίσης, επιβάλλεται να σημειώσω ότι η ενέργεια του Φρίξου πάνω στη σκηνή, είναι επικίνδυνα εθιστική!

Setlist:

 1. Godblood
 2. Deceiver
 3. Natural Majik
 4. Funeral Noir
 5. Witch
 6. Snowhite
 7. Passionless
 8. Relentless Apocalypse

 

Εν κατακλείδι, ήταν μια εξαιρετική βραδιά από όλες τις απόψεις και πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής να αλληλοϋποστηρίζονται. Σίγουρα υπήρχαν κάποια τεχνικά μικροπροβλήματα (ο ήχος του Red πάντα κάπου «χάνει», 1-2 μικρόφωνα αποφάσισαν να μη συνεργαστούν κλπ), ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επισκίασε την καταπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν και τα 4 συγκροτήματα.