Κάθε τέλος του χρόνου μιλάμε για τους αγαπημένους μας δίσκους που κυκλοφόρησαν, διαβάζουμε διάφορες κριτικές και βλέπουμε διάφορες λίστες σχετικά με τα καλύτερα της χρονιάς. Και είναι λογικό αφού οι δίσκοι τυγχάνουν περισσότερης προσοχής καθώς και μεγαλύτερης προώθησης από τις εταιρίες και ιστοσελίδες.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές παραβλέπουμε κάποια μικρά διαμαντάκια που κυκλοφορούν μέσα στη χρονιά, είτε σε μορφή demo, EP ή/και split. Έτσι φέτος αποφάσισα εκτός από την λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που κάνω κάθε τέλος του χρόνου για την σελίδα, να κάνω και μια επιπλέον με τα καλύτερα EP. Ας δούμε, λοιπόν, ποια ΕΡ μου κέντρισαν την προσοχή φέτος (σε αλφαβητική σειρά).

Almyrkvi – Pupil of the Searing Maelstrom

Η μικροσκοπική Ισλανδία συνεχίζει να παράγει εξαιρετικές μπάντες μαύρου μετάλλου, με την τελευταία “εξαγωγή” να είναι οι μαγευτικοί Almyrkvi. Πρόκειται για το ντεμπούτο των Ισλανδών (ή μάλλον Ισλανδού, αφού μιλάμε για μονομελή μπάντα), όπου μας εισάγουν στο σκοτεινά μαγευτικό ατμοσφαιρικό black metal τους. Σε μόλις 26 λεπτά η μπάντα δείχνει εξαιρετική εφευρετικότητα και δυνατότητες που υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

 

Blut Aus Nord/Ævangelist – Codex Obscura Nomina

Μια ΕΡ συνεργασία μεταξύ δύο από τα πιο εφιαλτικά συγκροτήματα, μας έδωσαν (τι άλλο;) μια από τις πιο εφιαλτικές κυκλοφορίες της χρονιάς. Οι ΒΑΝ από την μία συμβάλλουν με 4 κομμάτια διάρκειας περίπου 20 λεπτών, όπου μας θυμίζουν ένα μείγμα από “The Work Which Transforms God” και την τριλογία “777” με μια πιο ambient προσέγγιση. Από την άλλη οι Ævangelist συμβάλλουν με ένα κομμάτι 21 λεπτών το οποίο κλείνει τον δίσκο, έχοντας κι αυτοί μια πιο ambient προσέγγιση στο πειραματικό death/black metal που παίζουν, αλλά υστερεί σε ποιότητα σε σχέση με τα κομμάτια των BAN.

Burial Hordes – Extinction

Οι Ελλαδίτες black metallers επιστρέφουν μετά το ισοπεδωτικό “Incendium” του 2014 με αυτό το ΕΡ, το οποίο συνεχίζει από εκεί που έμεινε ο προκάτοχος του όσον αφορά την μουσική προσέγγιση. Black/Death metal με αποπνικτική ατμόσφαιρα, βαριά ριφς, απόκοσμες μελωδίες και χαοτικά φωνητικά από τα βάθη της αβύσσου δημιουργούν ένα δυνατό σύνολο. Επίσης, τα πιο αργά, doom περάσματα είναι ικανά να τσακίσουν κόκκαλα.

 

Cult of Eibon – Fullmoon Invocation

Έχοντας συσταθεί μόλις πέρυσι, οι CoE κυκλοφόρησαν φέτος το ντεμπούτο ΕΡ τους σε μορφή 7” βινυλίου. Η μπάντα αναγεννά τον κλασικό Ελληνικό black metal ήχο από τα 90’s και το κάνει πολύ καλά. Μπλαστίδια, αργά περάσματα, πλήκτρα αλα πρώιμων Rotting Christ, χαρακτηριστικές μελωδίες, μελαγχολική ατμόσφαιρα, μέχρι και η παραγωγή να θυμίζει τις ένδοξες μέρες των 90’s. Πολύ καλή πρώτη δουλειά από την μπάντα, που οι φίλοι του είδους αξίζει να ακούσουν.

Cult of Fire – Life, Sex and Death

Ίσως από τα καλύτερα black metal σχήματα που υπάρχουν σήμερα, οι CoF κυκλοφόρησαν φέτος καινούργιο ΕΡ. Η μπάντα συνεχίζει το ταξίδι της στον Ινδουισμό και τις βεδικές τελετουργίες, προσφέροντας μας ακόμα μια μαγευτική, επική, νοσταλγική θα έλεγα κυκλοφορία. Το συναίσθημα ξεχειλίζει από κάθε τραγούδι, με τις μελωδίες, τα πλήκτρα, τα φωνητικά, όλα μαζί να δημιουργούν μια απίστευτη ατμόσφαιρα όπως οι CoF μόνο ξέρουν. Το ΕΡ αυτό μόνο στερεώνει και ενδυναμώνει το όνομα της μπάντας και πραγματικά δεν μπορώ να περιμένω για την επόμενη τελετουργία τους.

Darvaza – The Silver Chalice

Ιταλο-νορβηγικό ντουέτο με μέλη από μπάντες όπως Behexen, Mare, Blut Aus Nord, One Tail One Head, Fides Inversa κ.ά. Πρόκειται για την δεύτερη συνολικά κυκλοφορία τους, με την μπάντα να φαίνεται ότι βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν θα βρείτε κάτι καινοτόμο εδώ, απλά καλογραμμένο, καλοπαιγμένο και ποιοτικό orthodox black metal. Με μόνο δύο τραγούδια 13 και κάτι συνολικά λεπτών, σίγουρα θα ήθελα να ακούσω και ένα ολοκληρωμένο δίσκο από τους Darvaza στο μέλλον.

 

Dead Congregation – Sombre Doom

Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι Dead Congregation είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει σε death metal η Ελλάδα και γενικότερα από τις καλύτερες death metal μπάντες της νεότερης γενιάς στην Ευρώπη. Το “Sombre Doom” δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισφραγίσει την πιο πάνω δήλωση. Ένα ζοφερό (sombre) και αρκετά doom ΕΡ, που ίσως να προαναγγέλλει κάτι μεγαλύτερης διάρκειας από την μπάντα. Ίδωμεν.

 

Dopethrone – 1312

Ένα χρόνο μετά τον τελευταίο τους δίσκο, οι Καναδοί sludge/stoner doomsters επιστρέφουν με ένα 12λεπτο περίπου ΕΡ. Όσοι τους γνωρίζετε ξέρετε τι να περιμένετε από αυτούς: βρώμικο, vintage ήχο, άρρωστα φωνητικά, βαριά και fuzzy ριφς που μπλουζάρουν αρκετά, μπάσο να γουργουρίζει στο φόντο και γενικά γκρουβάτους μέχρι doom ρυθμούς. Μικρό αλλά θανατηφόρο ΕΡ που συνιστάται ανεπιφύλακτα.

 

 

Grave Miasma – Endless Pilgrimage

Ακόμα μια μπάντα που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της νεότερης γενεάς death metal, οι Βρετανοί κυκλοφόρησαν κι αυτοί ένα ΕΡ φέτος, 3 ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο άλμπουμ τους. Ένα μεγαλύτερης διάρκειας ΕΡ σε σχέση με τα υπόλοιπα (διαρκεί περίπου 33 λεπτά), η μπάντα συνεχίζει δυναμικά να μας προσφέρει πρώτης ποιότητας σπηλαιώδους death metal. Η παραγωγή είναι λίγο πιο ξερή και γυαλισμένη από άλλες τους κυκλοφορίες, κάτι που ίσως να έχει αντίκτυπο στην όλη ατμόσφαιρα και ακουστική εμπειρία, αλλά γενικά είναι ένα πολύ καλό ΕΡ που αξίζει τον χρόνο σας.

Kosmokrator – First Step Towards Supremacy

Οι Βέλγοι μπορεί να μην σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον από την πρώτη ακρόαση, αλλά δώστε τους 1-2 ακροάσεις ακόμα πριν καταλήξετε σε μια γνώμη. Ένα ενδιαφέρον ΕΡ με πολλή προοπτική για την μπάντα, αφού η ικανότητα και το ταλέντο είναι αισθητά καθ’ όλη διάρκεια.

 

 

Lord Mantis – Nice Teeth Whore

Lord Mantis, μια μπάντα που κυκλοφορία με κυκλοφορία ακούγεται καλύτερη, πιο φρέσκια και με καινούργιες ιδέες, με το “Nice Teeth Whore” να μην αποτελεί εξαίρεση. Το ΕΡ αποτελείται από τέσσερα κομμάτια περίπου 6 λεπτών το καθένα, τα οποία κυμαίνονται από τον γρήγορο, ξέφρενο, άγριο και έντονο ρυθμό του “SIG Safer” που ανοίγει το ΕΡ, στο πιο αργό και πιο doom “Final Division” που κλείνει το ΕΡ, του οποίου τα βασανιστικά φωνητικά αποβάλλουν όλο και περισσότερη σαπίλα και γίνονται όλο και πιο αγωνιώδη. Η φυγή του (για 7 χρόνια) τραγουδιστή/μπασίστα, Charlie Fell, απ’ ότι φαίνεται δεν επηρέασε καθόλου την μπάντα.

Martröð – Transmutation of Wounds

Ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα όταν δημιουργήσεις μια σούπερ μπάντα πέντε μουσικών από συγκροτήματα όπως Leviathan, Blut Aus Nord, Misþyrming, Antaeus, Wormlust μεταξύ άλλων; Η απάντηση βρίσκεται στο “Transmutation of Wounds” και δεν μπορούσε να είναι πιο εμφατική. Το μόλις 2 τραγουδιών ΕΡ είναι ένας εφιάλτης που αμολάει κόλαση, καθώς οι προαναφερθέντες μουσικοί ξεσπάνε με όλη την παράνοια και παραφροσύνη που τους διακατέχει, χωρίς δεσμά να τις συγκρατεί.

Qrixkuor – Three Devils Dance

Οι Λονδρέζοι φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν τις δυνατότητές τους σε αυτό το ΕΡ. Το “Three Devils Dance” είναι μια απόκοσμη πύλη προς εφιαλτικά πεδία. Με αβυσσαλέα και χαοτική ατμόσφαιρα που δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις, οι Qrixkuor κυκλοφόρησαν ένα πολύ καλό ΕΡ πειραματικού death metal που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσουν φίλοι συγκροτημάτων όπως Teitanblood και Portal. Βέβαια με διάρκεια 38 λεπτά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν ολοκληρωμένος δίσκος, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα γι’ αυτό.

Scour – Scour

Η αγάπη του Phil Anselmo για το black metal δεν είναι κρυφή, αφού είχε συμμετάσχει σε 3 τέτοιες μπάντες στο παρελθόν. Οι Scour είναι μια νεοσύστατη black/death μπάντα, που περιλαμβάνει επίσης μέλη από Pig Destroyer και Cattle Decapitation μεταξύ άλλων, με το ομότιτλο αυτό ΕΡ να είναι η πρώτη τους δουλειά. Έχω εκπλαγεί από το αποτέλεσμα μπορώ να πω. Χωρίς να πρωτοτυπούν, οι Scour έγραψαν έξι φρενήρη και μικρής διάρκειας κομμάτια όπου αποτελούν ένα πολύ καλό σύνολο και ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα δουλειάς.

Wolvserpent – Aporia​:​Kāla​:​Ananta

Οι Wolvserpent επιστρέφουν μετά από 3ετή αποχή με ίσως την πιο σκοτεινή και σινεματική τους κυκλοφορία μέχρι τώρα. Το “Aporia​:​Kāla​:​Ananta” περιλαμβάνει ένα ομότιτλο κομμάτι διάρκειας 40 και κάτι λεπτών και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα drone/doom, με την φύση να αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα και τις ορχηστρικές συνθέσεις να σε συνεπαίρνουν. Με αυτό το ΕΡ η μπάντα δείχνει να εξελίσσεται και να ωριμάζει με κάθε κυκλοφορία.