Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Στις επόμενες τέσσερις Παρασκευές του Gemhound θα πάμε στην Σουηδία της δεκαετίας του ’90. Εκεί όπου στις αρχές της δεκαετίας αυτής το black metal ευδοκιμούσε και μπάντες όπως οι Marduk και οι Dark Funeral άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, έχοντας ως γνώμονα την λατρεία στον Σατανά, τον αποκρυφισμό, τον αντιχριστιανισμό και άλλα συναφή θέματα.

Μέσα από όλη αυτήν την καφρίλα όμως ξεπρόβαλαν και μπάντες οι οποίες είχαν μια διαφορετική νοοτροπία ως προς την προσέγγιση της μουσικής και της θεματολογίας τους. Μια τέτοια μπάντα ήταν και οι Dissection οι οποίοι στα πρώτα δύο τους, κλασικά πλέον, άλμπουμς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ζοφερή και παγωμένη ατμόσφαιρα μέσω πιο μελωδικών μονοπατιών, καταφέρνοντας να ακούγονται εξίσου διαβολικοί και κάφροι με τις άλλες μπάντες που ακολουθούσαν τις πιο κλασικές γραμμές του είδους. Στιχουργικά μιλούσαν για αποκρυφισμό, το θάνατο, το χάος και τον λεγόμενο anti-cosmic σατανισμό/εωσφορισμό. Το τελευταίο αυτό στοιχείο έγινε η βασική γραμμή πλεύσης και έμπνευσης του κινήματος του orthodox black metal, το οποίο ξεκίνησε πιο μετά.

Εκτός από τους Dissection όμως, υπήρξαν και πολλές άλλες μπάντες της γενιάς αυτής που έπαιζαν μελωδικό black metal αλά Dissection, αρκετές εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια αλλά συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης πολλών νέων συγκροτημάτων. Οι μπάντες αυτές δεν είχαν κατ’ ανάγκη την ίδια θεματολογία, αλλά μουσικά κινούνταν στα ίδια μονοπάτια. Τέσσερις από αυτές τις μπάντες λοιπόν θα τις παρουσιάσουμε αυτόν το μήνα, αποδίδοντας έτσι ένα μικρό φόρο τιμής σε αυτή την πλευρά της τεράστιας underground σκηνής της Σουηδίας