Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Όσοι ξέρουν τους Sunn O))) τότε μάλλον θα ξέρουν επίσης ότι τα δύο μέλη τους Stephen OMalley και Greg Anderson ξεκίνησαν και συμμετείχαν σε πολλά άλλα συγκροτήματα, είτε μαζί είτε ξεχωριστά. Η πρώτη, όμως, μπάντα που είχαν μαζί ήταν οι Thorrs Hammer.

Οι Thorrs Hammer ήταν μια βραχύβια doom/death metal μπάντα που ξεκίνησε το 1994 στο Seattle. Εκτός από τους Stephen OMalley και Greg Anderson στις κιθάρες, την μπάντα αποτελούσαν η Runhild Gammelsæter στα φωνητικά, ο James Hale στο μπάσο και ο Jamie Sykes στα τύμπανα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Runhild ήταν Νορβηγή και μόνο 17 χρονών όταν εντάχθηκε στην μπάντα κατά τη διάρκεια παραμονής της στις ΗΠΑ στα πλαίσια ανταλλαγής φοιτητών.

Το 1995 κυκλοφόρησαν με δικά τους έξοδα την demo κασέτα “Sannhet I Blodet”, η οποία έχει ακριβώς τα ίδια τραγούδια με το “Dommedagsnatt”, το ΕΡ που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά από την Moribund Records. Το “Dommedagsnatt” αποτελεί την επιτομή του doom/death metal και δείχνει πως ακριβώς πρέπει να παίζεται. Τα τρία τραγούδια του ΕΡ “Norge”, “Troll” και “Dommedagsnatt” περιλαμβάνουν βαριές και αργόσυρτες κιθάρες και ένα αργό τέμπο με τρόπο όμως που να μην καταντά βαρετό. Τον χαμηλοκουρδισμένο και γεμάτο ήχο των κιθάρων συνοδεύει το μπάσο, το οποίο προσθέτει επιπλέον όγκο και fuzziness στα τραγούδια. Τα τύμπανα συνθλίβονται στο αργό τέμπο και ακολουθούν μετρονομικά τον ρυθμό. Το ωραίο σε αυτό το ΕΡ είναι ότι καταφέρνει να βρει μια απόλυτη ισορροπία μεταξύ doom και death metal, προσθέτοντας και λίγο drone.

Αλλά νομίζω το ειδικό σημείο αναφοράς σε αυτο το ΕΡ είναι τα φωνητικά της Runhild. Τα εξαιρετικά χαμηλά της γρυλίσματα μπορούν να είναι αξιοζήλευτα από πολλούς άντρες στο death metal και οι αντοχές της είναι απίστευτες, αφού τα γρυλίσματα πολλές φορές σέρνονται για αρκετή ώρα και είναι συνεχόμενα. Μπορούμε να πούμε ότι τα φωνητικά της είναι τόσο βαριά όσο η μουσική και προσθέτουν μια άγρια ομορφιά στα τραγούδια. Επίσης στο “Norge” ακούμε και καθαρά φωνητικά από την Runhild σε στυλ ψαλμωδιών, δίνοντας μια ανατριχιαστική και στοιχειωμένη χροιά στο τραγούδι. Η Runhild πιστώνεται και τους στοίχους του ΕΡ, οι οποίοι είναι όλοι στα Νορβηγικά.

Στο ΕΡ αυτό ακούμε doom /death στα καλύτερά του και είναι κρίμα που η μπάντα δεν κυκλοφόρησε κάποια ολοκληρωμένη δουλειά. Έξι εβδομάδες μετά την ηχογράφηση του ΕΡ η μπάντα διαλύθηκε λόγω του ότι η Runhild επέστρεψε στην Νορβηγία. Πριν να διαλύσει η μπάντα πρόλαβε κι έπεξε και δύο συναυλίες. Μετά την διάλυσή τους, οι O’Malley, Anderson και Sykes δημιούργησαν τους Burning Witch. Φυσικά η συνέχεια των O’Malley και Anderson είναι γνωστή, με την δημιουργία των Sunn O))) και αρκετών άλλων αξιόλογων συγκροτημάτων. Η Runhild Gammelsæter αυτή την στιγμή έχει το δικό της σόλο συγκρότημα και συμμετέχει επίσης και στους Khylst. O ντράμερ Jamie Sykes έπαιξε και παίζει κι αυτός σε πολλά συγκροτήματα ενώ τα χνάρια του μπασίστα James Hale έχουν χαθεί από τότε. Το 2009 η μπάντα επανενώθηκε με τον Guy Pinhas στο μπάσο για δύο μόνο εμφανίσεις στο Supersonic Festival το 2009 και στο Roadburn Festival το 2010.

Ο Greg Anderson αυτή την στιγμή έχει και την Southern Lord Recordings, υπό την στέγη της οποία υπήρξαν αρκετές επανακυκλοφορίες του ΕΡ σε CD και βινύλιο. Στις επανακυκλοφορίες περιλαμβάνεται και το “Mellom Galgene” σε live εκτέλεση σαν bonus track. Επίσης στην έκδοση του 2004 περιλαμβάνεται και ένα bonus video με μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της μπάντας.

Το ΕΡ συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση για πολλές μπάντες του είδους. Δεν είναι doom metal αλλά ούτε και death metal, είναι η απόλυτη ισορροπία μεταξύ των δύο υποειδών και αυτό είναι που το αθανατοποιεί και το εντάσσει την ελίτ των cult συγκροτημάτων του είδους. Εάν το metal σας αρέσει αργό και βάρβαρο, τότε αυτό το ΕΡ δεν π΄ρεπει να λείπει από την συλλογή σας.

 

Tracklist:

01. Norge

02. Troll

03. Dommedagsnatt