Του Μιχάλη Μαυρομμάτη

Τον μήνα Σουηδικού μελωδικού blackmetal θα τον κλείσουμε με ένα μικρό διαμαντάκι το οποίο έχει κρυφτεί για τα καλά σε μιά άκρη του ντουλαπιού του χρόνου. Οι Cardinal Sin ήταν μια βραχύβια μπάντα η οποία δημιουργήθηκε το 1995 από τον John Zwetsloot, μετά την αποχώρησή του από τους Dissection και διαλύθηκαν μόλις ένα χρόνο μετά. Στην σύνθεσή της η μπάντα είχε και τους Jocke Göthberg και Devo των Marduk, τον Dan-Ola Persson και τον Alex Losbäck Holstad. Στον ένα χρόνο ζωής της η μπάντα κυκλοφόρησε μόνο το ΕΡ “Spiteful Intents” το οποίο περιέχει τρία τραγούδια κι ένα outro.

Τα τρία τραγούδια είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους όσο αφορά το στυλ, αλλά όλα δένονται με την μαγευτική και ζοφερή τους ατμόσφαιρα. Το πρώτο “Spiteful Intent” είναι αυτό που θυμίζει περισσότερο Dissection, το δεύτερο “Probe with a Quest” είναι ένα μεσαίου ρυθμού μελαγχολικό τραγούδι και το τρίτο “The Cardinal Sin” έχει ένα πιο thrashy χαρακτήρα. Ξεκινώντας με το “Spiteful Intent”, μπορεί εύκολα να διακριθεί ένα παρόμοιο είδος σύνθεσης και διάταξης με τους Dissection, πράγμα λογικό αφού ο Zwetsloot μετέφερε μαζί του το σήμα κατατεθέν στυλ σύνθεσής του το οποίο και χρησιμοποίησε στο κλασικό πρώτο άλμπουμ των DissectionThe Somberlain”. Το τραγούδι ξεκινά με ένα μελαγχολικό ακουστικό χωρίο το οποίο το “σπάζει” ένα δυναμικό μελωδικό τρέμολο ριφ. Στο μέσο του τραγουδιού περίπου ο ρυθμός και το ριφ αλλάζει και ακούμε κι ένα αλλόκοτο, για blackmetal, drumming. Επίσης στο τραγούδι περιλαμβάνονται δύο εξαιρετικά και μελωδικά κιθαριστικά σόλα, τα οποία προσαρμόζονται τέλεια στην ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Το “Probe with a Quest” κρατά έναν πιο αργό προς μεσαίο ρυθμό και διαφέρει από τα άλλα αφού είναι το μόνο από τα τραγούδια που την μουσική έγραψε ο Devo. Ωστόσο το τραγούδι διαθέτει την παγερή και μελαγχολική διάθεση που χαρακτηρίζει γενικά τον δίσκο (ίσως να είναι το πιο μελαγχολικό απ’ όλα) και το στυλ του ταιριάζει με αυτό των υπόλοιπων. Έχουμε κι εδώ πολύ ωραίες μελωδίες και μελωδικά ριφς και σόλα, τα οποία ανά διαστήματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι φέρνουν κι από παλιούς Katatonia αναμειγμένους με τον χαρακτηριστικό ήχο των Dissection. Το τρίτο κομμάτι “The Cardinal Sin” είναι πιο ωμό και λιγότερο μελωδικό, με πολύ πιο γρήγορο τέμπο. Έχει κάποια μελωδικά αγγίγματα, αλλά γενικά θα έλεγα είναι το πιο αδύνατο εκ των τριών τραγουδιών. Ο δίσκος κλείνει με το “Language of Sorrow”, το οποίο είναι ένα instrumental κομμάτι 42 δευτερολέπτων. Ο τίτλος του μιλά από μόνος του για το ύφος του και αποτελεί ένα ωραίο κλείσιμο στο ΕΡ, αν και θα μπορούσε να διαρκούσε περισσότερο.

Η παραγωγή είναι αρκετά καλή και όσο ξερή πρέπει, με όλα τα όργανα να αναδεικνύονται και να ξεχωρίζουν. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το ΕΡ είναι ότι παρόλο που η μπάντα ήταν πενταμελής, μόνο τα τρία από τα μέλη της συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις του. Οι John Zwetsloot και Devo ανέλαβαν τις κιθάρες και το μπάσο και ο Jocke Göthberg ανέλαβε τα φωνητικά και τα τύμπανα. Έκαναν όλοι εξαιρετική δουλειά, με το μόνο μελανό σημείο να είναι τα φωνητικά. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποιον με καλύτερα φωνητικά, αφού τα συγκεκριμένα μου θυμίζουν μια πιο χάλια εκδοχή των Enslaved.

Η μπάντα διαλύθηκε λίγο μετά την κυκλοφορία του ΕΡ και επανασυνδέθηκε το 2003 με το ίδιο lineup. Δεν κυκλοφόρησαν κάτι όμως από τότε και η μπάντα αυτή την στιγμή βρίσκεται στον πάγο με το μέλλον της να είναι άγνωστο. Μόνο ο Devo συνεχίζει να είναι ενεργός με τουςMarduk με τα υπόλοιπα μέλη να είχαν περάσματα από μπάντες όπως οι The Haunted, Decameron, Pagan Rites, Dimension Zero και Enthrall αλλά αυτή την στιγμή να μην συμμετέχουν πουθενά.

Το ΕΡ αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ σπάνιο αφού δεν υπήρξαν άλλες επανεκδόσεις του. Εκεί που σε απορροφά και αρχίζεις να το απολαμβάνεις το ΕΡ τελιώνει κι έτσι σε “αναγκάζει” να το ξανακούσεις. Δεν υπάρχει κάτι το επαναστατικό όσον αφορά τη μουσική, αλλά η συμπαγής μουσικότητά του, η μαγευτική του ατμόσφαιρα και η ικανότητα να συνδυάζονται τέλεια η επιθετικότητα με μελωδικότητα και μελαγχολία, το καθιστούν ως μια εξαιρετική κυκλοφορία ψηλού επιπέδου.

Tracklist:

1. Spiteful Intent

2. Probe with a Quest

3. The Cardinal Sin

4. Language of Sorrow