Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα του μήνα-αφιέρωμα στο Σουηδικό μεδωδικό black metal και για σήμερα επέλεξα ακόμα ένα άλμπουμ το οποίο ξεχωρίζει και βρίσκεται σε ένα άλλο, δικό του επίπεδο. Ο λόγος για το “Far Away From the Sun” των Sacramentum.

Οι Sacramentum ανήκουν στην ίδια γενιά συγκροτημάτων με τους Dissection. Ιδρύθηκαν το 1990 υπό το όνομα Tumulus και δύο χρόνια μετά το άλλαξαν σε Sacramentum. Σαν Tumulus δεν κυκλοφόρησαν τίποτα επίσημο. Την ίδια χρονιά που μετονομάστηκαν σε Sacramentum κυκλοφόρησαν και την πρώτη τους demo κασέτα που φέρει το όνομα “Sedes Impiorum”. To demo ήταν ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα δουλειάς που απλά προετοίμαζε το έδαφος για αυτό που θα ακολουθούσε. Το EP του 1994 “Finis Malorum” ήταν εκεί που έδειξαν για πρώτη φορά τις πραγματικές τους μουσικές δυνατότητες. Το ΕΡ ηχογραφήθηκε στα θρυλικά Unisound Studios και περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια συν ένα outro ατόφιου και εξαιρετικού μελωδικού black metal. Το ΕΡ επανακυκλοφόρησε το 1995 από την Adipocere Records.

Κι έτσι φτάνουμε στο 1996 και την κυκλοφορία του “Far Away From the Sun”, ενός αριστουργήματος του είδους κατ’ εμέ όπως και για πολλούς άλλους. Για άλλη μια φορά η μπάντα ηχογράφησε στα Unisound Studios. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια για το συγκεκριμένο άλμπουμ. Μουσικά αγγίζει το τέλειο και είναι το στυλ του είναι πιο κοντά σε αυτό των παλιών Dissection και Vinterland. Από το πρώτο κομμάτι “Fogs Kiss” ο δίσκος σε παρασέρνει και κερδίζει αμέσως την προσοχή σου, με το ταλέντο και την ικανότητα των μουσικών να γίνεται αντιληπτή από το πρώτο λεπτό. Η μπάντα καταφέρνει να ακούγεται επιθετική και ατμοσφαιρικά μελωδική την ίδια ώρα, με ως επί τω πλείστω γρήγορα κομμάτια που δημιουργούν μια θύελλα κι ένα χάος μέσα από το οποίο αναβλύζουν μελωδίες. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή, ζοφερή και ψυχρή, με τραγούδια όπως το “Blood Shall Be Spilled” ή το “Cries from a Restless Soul” να περιέχουν μαγευτικές μελωδίες οι οποίες βγάζουν μια παγωμένη μελαγχολία. Αν αφήσεις τον εαυτό σου να αφεθεί στα τραγούδια, σε οδηγούν σε έκσταση και σε ένα μυστηριώδες ταξίδι σε άγνωστες και ξεχασμένες αρχαίες εποχές. Τα τραγούδια έχουν αρκετά περίπλοκη δομή, με τα ριφς-τρέμολα να κυριαρχούν και τον ρυθμό να εναλλάσσεται συνεχώς, κρατώντας ένα γενικά γρήγορο τέμπο. Τα φωνητικά του Nisse Karlén μπορούν εύκολα να συγκριθούν με αυτά του Jon Nödtveidt (Dissection) αφού έχουν πανομοιότυπο στυλ. Ο δίσκος κυλά τόσο ομαλά ώστε να είναι αρκετά δύσκολο να βρεις ατέλειες. Τα δαιμονισμένα φωνητικά του Nisse, η απίστευτη μελαγχολία και σκοτάδι που βγάζουν τα αμέτρητα μελωδικά ριφς του Anders, η εξαιρετική δουλειά στα ντραμς από τον Nicklas, ο γοητευτικός και μαγευτικός ήχος της κιθάρας, όλα αυτά συμβάλλουν στο να δημιουργήσουν ένα από τα αρτιότερα και σκοτεινότερα άλμπουμς όλων των εποχών.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Adipocere Records σε 1000 αντίτυπα. Η δεύτερη τύπωση του δίσκου έγινε με επίσης 1000 κομμάτια, με δύο από τις σελίδες να είχαν τυπωθεί λάθος και το εξώφυλλό τους να είναι πιο μωβ παρά μπλέ. Το 2013 ο Dan Swanö έκανε remastering το άλμπουμ το οποίο επανεκδόθηκε από την Century Media Records σε jewel case CD και σε βινύλιο ποικίλων χρωμάτων τα οποία περιείχαν και αφίσα 60×60.

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, η μπάντα υπέγραψε με την Century Media Records μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν άλλα δύο άλμπουμ: το “The Coming Chaos” το 1997 και το “Thy Black Destiny” το 1999. Και τα δύο άλμπουμ είναι υψηλού επιπέδου μελωδικό black metal, με πιο εμφανές death metal στοιχεία, αλλά δεν φτάνουν τα υπερβολικά ψηλά επίπεδα του “Far Away From the Sun”. Σίγουρα όμως πολλά συγκροτήματα θα ζήλευαν τις μουσικές ικανότητες των Sacramentum σε οποιοδήποτε από τα άλμπουμ τους. Η μπάντα διαλύθηκε το 2001 έχοντας δύο από τα ιδρυτικά μέλη της στη σύνθεσή της (τους Nisse Karlén και Anders Brolycke). Ο Nisse δεν συμμετείχε σε κάποια μπάντα από τότε με τον Anders αυτή την στιγμή να παίζει στην black metal μπάντα Likblek. Τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη μετά την αποχώρησή τους από την μπάντα το 1994 επίσης δεν συμμετείχαν σε κάποια άλλη μπάντα.

Το “Far Away From the Sun” αποτελεί ένα μνημειώδες δίσκο που σχεδόν δύο δεκαετίες μετά συνεχίζει να τυγχάνει ψηλής εκτίμισης. Οι οπαδοί του είδους όταν ακούν έναν τόσο όμορφο, μαγευτικό και αξιομνημόνευτο δίσκο μπορούν να καταλάβουν τι χρειάζεται για να γραφτεί ένας τέτοιος δίσκος και αφήνει το ανεξήτιλο στίγμα του στις καρδιές τους. Ελάχιστοι δίσκοι καταφέρνουν να φτάσουν τα επίπεδά του και σπάνια βγαίνουν τέτοιοι δίσκοι, πράγμα που κάνει το “Far Away From the Sun” αέναα διαχρονικό. Τον δίσκο αυτόν θα τον συνιστούσα σε οποιονδήποτε μπορεί να εκτιμήσει την μουσική δεξιοτεχνία του, ανεξαρτήτως του ποιού υποείδους του μέταλ προτιμά.

 

Tracklist:

1. Fog’s Kiss

2. Far Away from the Sun

3. Blood Shall Be Spilled

4. When Night Surrounds Me

5. Cries from a Restless Soul

6. Obsolete Tears

7. Beyond All Horizons

8. The Vision and the Voice         

9. Outro – Darkness Falls for Me / Far Away from the Sun (Part Two)