Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όπου η πρώτη φουρνιά melodic black metal συγκροτημάτων έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της, με πρωτοστάτες τους Dissection. Πράγμα που σημαίνει ότι άρχισε ήδη να βγαίνει η δεύτερη φουρνιά συγκροτημάτων τα οποία ως φυσικό θα ήταν επηρεασμένα από την πρώτη φουρνιά. Έχοντας αυτό το στοιχείο υπόψιν, αυτή την εβδομάδα στο Gemhound θα παρουσιάσουμε τους Abyssos. Οι Abyssos δημιουργήθηκαν το 1995 στην πόλη Sundsvall έχοντας στην σύνθεσή τους τον Rehn στα φωνητικά, κιθάρα και πλήκτρα, τον Andreas Söderlund στα τύμπανα και τον Daniel Meidal στο μπάσο.

Το 1996 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τίτλο “Wherever the Witches Might Fly” το οποίο αρχικά περιείχε 3 τραγούδια και επανακυκλοφόρησε μερικούς μήνες μετά με 2 bonus κομμάτια. Το 1997 κυκλοφόρησαν μέσω της Cacophonous Records το ντεμπούτο δίσκο τους ονόματι “Together We Summon the Dark”, με τον οποίο η μπάντα άρχισε να γίνεται γνωστή. Παρ’ όλα αυτά, εγώ επέλεξα να παρουσιάσω την μπάντα μέσω του δεύτερου της δίσκου “Fhinsthanian Nightbreed”, ο οποίος κυκλοφόρησε μέσω της ίδιας εταιρίας δύο χρόνια μετά.

Ο λόγος είναι απλός: ενώ το πρώτο άλμπουμ δεν υστερεί σε κάτι του δεύτερου, πιστεύω πως το “Fhinsthanian Nightbreed” είναι πιο αντιπροσωπευτικό του ήχου των Abyssos. Τα δύο άλμπουμ είναι πανομοιότυπα στο στυλ, με τον δεύτερο να έχει πιο καθαρή παραγωγή και κάπως πιο πιασάρικο ήχο. Οι κυκλοφορίες των Abyssos χαρακτηρίζονται από τις βαριές επιρροές από Dissection, όσον αφορά τις διπλές κιθαριστικές αρμονίες και τα μελωδικά ριφς και μελωδίες γενικότερα. Ειδικά στο πρώτο κομμάτι του δίσκου “Masquerade in the Flames (Another Black Friday)” υπάρχει ένα ριφ που θυμίζει απελπιστικά το “Nights Blood” των Dissection. Επίσης οι επιρροές από Dissection φαίνονται και σε κάποια διαστήματα των τραγουδιών όπου το μόνο που ακούγεται είναι μια στοιχειωμένη και παγωμένη ακουστική κιθάρα και μετά επιστρέφει το τραγούδι στην κανονική του ροή. Παρ’ όλα αυτά, η μπάντα δεν κλωνοποιεί τους  Dissection και τα τραγούδια τους χαρακτηρίζονται και από άλλες βασικές επιρροές, τις οποίες αναμιγνύουν με μαεστρία. Όσον αφορά τους στίχους, οι αναφορές σε βαμπιρισμό καθρευτίζονται πλήρως στην μουσική όπως και την εικόνα της μπάντας. Αυτό σημαίνει πως στα τραγούδια υπάρχουν και αρκετά gothic στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε παλιούς Cradle of Filth, όπως τα πλήκτρα σε κάποιες φάσεις και κάποια οπερατικά φωνητικά.

Τα  gothic στοιχεία και ο βαμπιρισμός όμως αποτελούν απλά μια γαρνιτούρα στα τραγούδια, αφού ο δίσκος καθ’ όλη την διάρκειά του ακούγεται σαν ένα καθαρός Σουηδικός δίσκος μελωδικού black metal. Τα τραγούδια είναι αρκετά επιθετικά με γρήγορους ρυθμούς και blast beats στην μεγαλύτερη διάρκεια του δίσκου και οι κιθάρες είναι αρκετά τεχνικές. Τα φωνητικά αποτελούνται από οξείες κραυγές η οποίες ενισχύουν την σκοτεινότητα των τραγουδιών, τα οποία σε κάποια τραγούδια εναλλάσσονται από αντρικά και γυναικεία καθαρά και οπερατικά φωνητικά. Υπάρχουν και τραγούδια όπως το πολύ σκοτεινά γοητευτικό “Worthless Soul for Sale?”, όπου η μπάντα θα μπορούσαμε να πούμε πως εισάγει και πιο progressive στοιχεία, λόγω των πολλών εναλλαγών στις μελωδίες, ρυθμούς, αισθημάτων και τεχνικότητας. Τέτοια τραγούδια είναι που κάνουν τον δίσκο ξεχωριστό. Όπως επίσης και το εξαιρετικό “Firebreathing Whore” με το οποίο κλείνει ο δίσκος.

Μετά από αυτόν τον δίσκο η μπάντα σχεδίαζε να κυκλοφορήσει κι ένα τρίτο άλμπουμ το 2003 με τίτλο “Delomelanicon” αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε επανακυκλοφορία του δίσκου και μπορείτε να το βρείτε σχετικά εύκολα στο διαδίχτυο και σε λογικές τιμές. Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς διαλύθηκε η μπάντα και μόνο ο Rehn από τα μέλη της συνεχίζει να είναι μουσικά ενεργός. Ήταν ιδρυτικό μέλος των Angtoria, είχε ένα σύντομο πέρασμα από τους Evergrey και αυτή την στιγμή έχει την μελωδική power μπάντα Dreamstate.

Το “Fhinsthanian Nightbreed” είναι ένα συμπαγές μελωδικό άλμπουμ με συμφωνικά στοιχεία και gothic χαρακτήρα το οποίο πιστεύω όχι αδίκως άφησε το στίγμα του και άντεξε στον χρόνο. Εάν κάποιον θα τον χαλούσε κάτι στο άλμπουμ είναι η μεγάλη διάρκεια των τραγουδιών και το πόσο πολύ θυμίζει Dissection ανά διαστήματα. Εαν αυτά τα δύο στοιχεία δεν σας χαλάσουν και τα προσπεράσετε τότε θα λατρέψετε τον δίσκο, νοουμένου και ότι σας αρέσουν αντίστοιχες μπάντες.

Tracklist:

1. Masquerade in the Flames (Another Black Friday)

2. Finally I Kissed the Pale Horse

3. Where Even Angels Fear to Tread

4. She Only Flies at Night

5. Worthless Soul for Sale?

6. Fhinsthanian Nightbreed

7. Queen Covered in Black

8. Wherever the Witches Might Fly

9. Firebreathing Whore