Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Μήνας Σουηδικού μελωδικού black metal ο Απρίλης λοιπόν και δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε καλύτερα από ένα αριστούργημα του είδους, το οποίο φέρει το όνομα “Welcome my Last Chapter”. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, οι Vinterland δημιουργήθηκαν το 1992 και η σύνθεσή τους αποτελούνταν από τον D.F. Bragman στη φωνή, μπάσο και κιθάρα, τον Andreas Jonsson στα τύμπανα και τον Pehr Larsson στην κιθάρα και δεύτερα φωνητικά. Αυτή η σύνθεση συμμετείχε σε όλες τις κυκλοφορείες τους και έμεινε σχεδόν μέχρι τι διάλυσή τους.

Δύο χρόνια μετά, δηλαδή το 1994, η μπάντα κυκλοφόρησε δύο demo με τίτλο “It’s Here I Belong” και “A Castle So Crystal Clear”. Αρκετά από τα τραγούδια των δύο demo συμπεριλήφθηκαν και στο “Welcome my Last Chapter”, το οποίο ήταν και το πρώτο άλμπουμ της μπάντας. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1996 από την θρυλική No Fashion Records.

Είναι ένας ζοφερά ατμοσφαιρικός και γοητευτικός δίσκος και από την αρχή μέχρι το τέλος του αποτελεί ένα σκοτεινά όμορφο και μαγευτικό ταξίδι. Ο δίσκος σε κερδίζει από το εκπληκτικό του ξεκίνημα με το τραγούδι “Our Dawn of Glory”, όπου αρχίζει με ένα αργό και μελαγχολικό pattern στην κιθάρα και ξαφνικά από το πουθενά έρχεται μια διαπεραστική κραυγή και αρχίζει μια επίθεση από παγωμένα, μελαγχολικά και μελωδικά ριφς, η οποία διαρκεί σε όλο το άλμπουμ. Αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο άλμπουμ στέλνει κύματα ανατριχίλας στη σπονδυλική σου στήλη και σε παρασέρνει μέσα στην παγωμένη της μελαγχολία. Τα πλήκτρα και κάποια εφέ χρησιμοποιούνται αριστοτεχνικά ώστε να ενισχύουν την ζοφερότητα και την ατμόσφαιρα του δίσκου. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, ο δίκος έχει πολύ καλές εναλλαγές στο ρυθμό και το τέμπο, διακυμαίνοντας κυρίως ανάμεσα σε γρήγορους και μεσαίους ρυθμούς. Όλα τα ριφς ανεξαιρέτως είναι φαινομενικά και περιέχονται μερικά από τα καλύτερα black metal ριφς που έχουν γραφτεί ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξωπραγματικό “A Castle so Crystal Clear“, τα ριφς και οι μελωδίες του οποίου έχουν χαραχθεί στο υποδυνείδητό μου και συνεχίζουν ακόμα να στοιχειώνουν την ψυχή μου. “As I Behold the Dying Sun” και “Still the Night Is Awake” που ακολουθούν είναι ακόμα δύο τραγούδια με εξαιρετικά μελωδικά ριφς (χωρίς όμως τα υπόλοιπα τραγούδια να υστερούν), τα οποία σου δημιουργούν ένα παγωμένο συναίσθημα και τα οποία διακατέχονται από ένα μοναδικό μεγαλείο. Τα ντραμς ακολουθούν πιστά και συμβαδίζουν με τα μεγαλειώδη ριφς και αναμειγνύονται πολύ ωραία με όλα τα όργανα και το μπάσο μπορεί να ακουστεί και να ξεχωρίσει δια της ακοής. Γενικά, από την παραγωγή δεν υπάρχει κάτι που να ξενίζει. Και τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα εξίσου εξαιρετικά φωνητικά. Τα φωνητικά είναι μια δυνατή, οξύτονη κύρίως κραυγή η οποία ακούγεται λες κι προσπαθεί να εξουδετερώσει τον ήχο της θύελλας που δημιουργούν τα ριφς, δένοντας κι αυτά τέλεια με την ατμόσφαιρα του δίσκου.

Όλα αυτά τα στοιχεία συντελούν στο να δημιουργήσουν ένα από τα ομορφότερα μελωδικά άλμπουμ όλων των εποχών. Η μπάντα διαλύθηκε την επόμενη χρονιά. Το 2011 η μπάντα επανενώθηκε με την αυθεντική της σύνθεση με πολλές φήμες να λένε για νέο άλμπουμ. Ωστόσο, από το 1996 και αυτό το άλμπουμ η μπάντα δεν κυκλοφόρησε ότιδήποτε άλλο επίσημα. Αρχικά ο τίτλος του άλμπουμ ήταν “Wings of Sorrow”, αλλά επειδή ο κόσμος το μπέρδευε με την φράση “welcome my last chapter” στο εξώφυλλο, επανεκδόθηκε έχοντας μόνο το “Welcome my Last Chapter” σαν τίτλο. Στις 24 Απριλίου του 2010 η Temple of Darkness Records κυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση του δίσκου γιορτάζοντας την 15η του επέτειο, η οποία είναι μια deluxe CD έκδοση με clam shell box, αφίσα, αυτοκόλλητο και πιστοποιητικό. Επίσης, αυτή η έκδοση περιέχει διαφορετικό layout με παλιές φωτογραφίες της μπάντας που πάρθηκαν μεταξύ 1993 και 1996 και την διασκευή τους στο “Freezing Moon” των Mayhem σαν bonus κομμάτι.

Στο ενδιάμεσο από την διάλυση μέχρι την επανένωση της μπάντας, τα μέλη της συμμετείχαν σε πολλά άλλα τοπικά συγκροτήματα και πριν την επανένωσή τους, δύο από τα μέλη της μπάντας (D.F. Bragman και Andreas Jonsson) ανέστησαν και ένα άλλο συγκρότημα που είχαν παράλληλα με τους Vinterland ονόματι The Black, με το οποίο και κυκλοφόρησαν και καινούργιο άλμπουμ.

Δεν είναι ανάγκη να είσαστε οπαδός του black metal για να λατρέψετε αυτό το άλμπουμ, φτάνει μόνο να σας αρέσουν τα μελωδικά ριφς και αφεθείτε στην μαγευτική και ζοφερή του ατμόσφαιρα. Ο δίσκος αυτός έχει γίνει αντικείμενο λατρείας στην black metal σκηνή και σίγουρα για πολύ καλό λόγο. Χωρίς αμφιβολία, εδώ έχουμε έναν από του ωραιότερους δίσκους του είδους που έχουν γραφτεί ποτέ και συνεχίζει να εμπνέει γενιές μουσικών.

Tracklist:

1. Our Dawn of Glory

2. I’m an Other in the Night           

3. So Far Beyond… (The Great Vastforest)         

4. A Castle So Crystal Clear         

5. As I Behold the Dying Sun

6. Vinterskogen       

7. Still the Night Is Awake 

8. A Vinter Breeze   

9. Wings of Sorrow

 

[Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε ενεργά στο Gemhound με το να προτείνετε μπαντες και να στέλνετε τα σχόλιά σας και εισηγήσεις σχετικά με την στήλη στο microttblakk@gmail.com]