Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Βρισκόμαστε αρχές δεκαετίας του ’90 στην Σουηδία, εκεί όπου το death metal ευδοκιμεί και μπάντες όπως οι Entombed, Carnage, Grave και Unleashed τράνταξαν τον κόσμο με τις πρώτες τους κυκλοφορίες. Επίσης, τέτοιες μπάντες πρωτοπόρησαν και δημιούργησαν τον χαρακτηριστικό Σουηδικό ήχο του death metal. Εκτός από τις γνωστές μεγάλες μπάντες του είδους, την εποχή εκείνη ξεπρόβαλαν αμέτρητα death metal συγκροτήματα αρκετά εκ των οποίων έμειναν στην αφάνεια ή διαλύθηκαν πολύ γρήγορα κυκλοφορώντας ταυτόχρονα και πολύ αξιόλογες δουλειές.

Μια τέτοια μπάντα είναι και οι Utumno, με τους οποίους και θα ασχοληθούμε σήμερα. Δημιουργήθηκαν το 1990 στην πόλη Västerås υπό το όνομα Carnal Redemption και την ίδια χρονιά το άλλαξαν σε Utumno. Το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από τα βιβλία του J.R.R. Tolkien, του γνωστού συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η πρώτη σύνθεση της μπάντας αποτελείτο από τον Jonas Stålhammar στα φωνητικά, τον Dan Öberg στο μπάσο, τους Denis Lindahl και Staffan Johansson στις κιθάρες και τον Pontus Jansson στα τύμπανα. Ο ντράμερ αντικαταστάθηκε το 1990 από τον Johan Hallberg και αυτό το line-up παρέμεινε μέχρι το τέλος της μπάντας.

Σαν Carnal Redemption πρόλαβαν και κυκλοφόρησαν μια demo κασέτα με τίτλο “Desolation Domain“. Την ίδια χρονιά (1990) κυκλοφόρησαν ακόμα ένα demo, αφού άλλαξαν όνομα, με τίτλο “Twisted Emptiness”. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν μέσω της Ολλανδικής Cenotaph Records το 7” single “The Light of Day”, το οποίο περιέχει δύο τραγούδια. Το 1993 κυκλοφόρησαν μέσω της ίδιας εταιρίας το ΕΡ “Across the Horizon”, το οποίο και έμελλε να αποτελέσει κειμήλιο του Σουηδικού death metal. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το single όσο και το ΕΡ ηχογραφήθηκαν στο ιστορικό Sunlight Studio στη Στοκχόλμη. Το στούντιο αυτό προτιμήθηκε από όλες τις θρυλικές Σουηδικές μπάντες του είδους και οι παραγωγές του συνέβαλαν στην δημιουργία του ιδιαίτερου ήχου που είχαν οι μπάντες αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψιν την εποχή στη οποία υπήρξε η μπάντα, πολλοί θα περίμεναν ότι ηχητικά θα ήταν παρόμοιοι με την πλειοψηφία των συγκροτημάτων της γενιάς εκείνης. Αντιθέτως, το “Across the Horizon” είναι ένα ΕΡ με πολύ αλλόκοτο και μοναδικό ήχο, μένοντας πιστό στις Σουηδικές του ρίζες. Περιέχει μόνο έξι τραγούδια, αλλά η συντομία του ΕΡ γίνεται αμελητέα λόγω της φανταστικής δουλειάς που έκαναν στο να αναμείξουν πολλούς διαφορετικούς ήχους. Οι Utumno τείνουν να είναι αρκετά επιθετικοί, αλλά έχουν την ικανότητα να ανακατεύουν αυτήν την επιθετικότητα με άφθονα μελωδικά σημεία και ατμόσφαιρα. Η μουσική τους είναι υφασμένη από συνδιασμό thrashy και αργών ριφς (τα οποία αρκετές φορές είναι και περίπλοκα), τρέμολα, στρεβλωμένα leads και περίτεχνο και επινοητικό drumming. Το εναρκτήριο κομμάτι “The Light of Day” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, ώντας ένα αρκετά «κυκλοθυμικό» κομμάτι το οποίο συνδυάζει αρκετά γρήγορα μέρη που συνθλίβουν και οδηγούν σε ανελέητο headbanging με πιο αργά και doomy μέρη, παραμένoντας μελωδικό καθ’ όλη τη διάρκειά του. Το επόμενο κομμάτι “I Cross the Horizon” κινείται στα ίδια επίπεδα και είναι κάπως πιο επιθετικό. Τα επόμενα δύο κομμάτια “In Misery I Dwell” και “Saviour Reborn” είναι επανεκτελέσεις των δύο κομματιών του single. Οι κιθάρες σε αυτό το ΕΡ ακούγονται πιο χαμηλοκουρδισμένες και ο πιο βαρύς ήχος δίνει άλλη δυναμική στα τραγούδια. Είναι και τα δύο πολύ ενεργητικά και υψηλού επιπέδου death metal τραγούδια με ριφς που συνθλίβουν και τον Stålhammar να σκοτώνει στα φωνητικά, με το “In Misery I Dwell” προσωπικά να το θεωρώ ελαφρώς πιο ποιοτικό. Μετά ακολουθεί το “Sunrise” που περιέχει μερικά από τα πιο τεχνικά περίπλοκα κομμάτια του ΕΡ, με αρκετές υπέροχες μελωδίες και καταπληκτική δουλειά στα ντραμς και το ΕΡ κλείνει με το “Emotions Run Cold (Saints and Sinners)”. Το μοναδικό διαφορετικό στοιχείο στο τελευταίο τραγούδι είναι το σημείο στη μέση περίπου με τα καθαρά φωνητικά.

Οι εναλλαγές στο ρυθμό και τα ριφς αν και μερικές φορές είναι απότομες και όχι τέλειες, πάντα όμως είναι ενδιαφέρον. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα ντραμς και τον ντράμερ. Δεν χρησιμοποιεί πολύ τα τυπικά blast beats και ούτε γίνεται κατάχρηση αυτών. Αντ’ αυτού, είναι αρκετά δημιουργικός και τα blast beats χρησιμοποιούνται με μέτρο και όπου κολλούν. Τα φωνητικά επίσης είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Χρησιμοποιούνται ως επί τω πλείστω πιο οξύτονα death φωνητικά τα οποίο ακούγονται διαολεμένα και ταιριάζουν απόλυτα με τη μουσική της μπάντας.

Το ΕΡ κυκλοφόρησε σε CD και επανεκδόθηκε από την The Crypt σε βινύλιο έχοντας τα κομμάτια από το single “The Light of Day” ως bonus tracks. Το 2010 επανακυκλοφόρησε σε CD σε συνεργασία των Cyanide Syndicate και VIC Records με τα ίδια bonus tracks και το 2011 η Dark Descent Records το κυκλοφόρησε σε κασέτα πάλι με τα ίδια bonus tracks.

Η μπάντα διαλύθηκε λίγο μετά την κυκλοφορία του ΕΡ. Μόνο ο τραγουδιστής Jonas Stålhammar εξακολουθεί να είναι ενεργός στον χώρο ώντας μέλος των God Macabre και Bombs of Hades και είχε αρκετά περάσματα στο παρελθόν από αρκετές μπάντες, με ποιο γνωστή τους The Crown. Ο ντράμερ Johan Hallberg εντάχθηκε μετά στους speed/thrashers Cranium, αλλά το 2001 αυτοκτόνησε. Τα υπόλοιπα μέλη δεν έχουν εμπλακεί με οποιοδήποτε συγκρότημα από τότε.

Είναι κρίμα το γεγονός ότι οι Utumno δεν έκαναν κάτι άλλο πέραν του “Across the Horizon”. Το ΕΡ αυτό αποτελεί μια γεύση του τι θα μπορούσε να ακολουθήσει, αφού το ύψος της ποιότητας και του ταλέντου που περιέχει  είναι αξιοσημείωτο, και πιθανόν θα μπορούσε να τους ωθήσει σε σχετική επιτυχία στην death metal σκηνή της Σουηδίας. Εδώ έχουμε ένα ΕΡ με σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, αξιομνημόνευτο, γεμάτο ριφς death metal που ξεχωρίζει από άλλα της εποχής και σίγουρα αξίζει προσοχής. Ο δίσκος μπορεί να ακούγεται φρέσκος ακόμα και 21 χρόνια μετά και τον συστήνω σε όλους τους φαν του είδους και ειδικά σε όσους αναζητούν πρώιμα και καλογραμμένα παραδείγματα Σουηδικού death metal.

Tracklist:

1. The Light of Day

2. I Cross the Horizons

3. In Misery I Dwell 

4. Saviour Reborn  

5. Sunrise

6. Emotions Run Cold (Saints and Sinners)

 

[Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε ενεργά στο Gemhound με το να προτείνετε μπαντες και να στέλνετε τα σχόλιά σας και εισηγήσεις σχετικά με την στήλη στο microttblakk@gmail.com]