Του Μιχάλη Μαυρομμάτη.

Για το πρώτο Gemhound αποφάσισα να πάμε σε μια χώρα που παραδοσιακά δεν φημίζεται για την metal σκηνή της και ούτε περιμένουν πολλοί να βγούν αξιόλογες μπάντες από αυτήν. Ο λόγος για τη Σιγκαπούρη, η οποία ωστόσο έχει μια αρκετά δυνατή underground metal σκηνή με την οποία λίγοι είναι γνώριμοι. Από την Σιγκαπούρη λοιπόν κατάγονται και οι Abhorer, η μπάντα με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα.

Οι Abhorer δημιουργήθηκαν το 1987 υπό το όνομα Tombcrusher το οποίο άλλαξαν ένα χρόνο μετά. Σαν Tombcrusherήταν τριμελής μπάντα και με την μετονομασία τους σε Abhorer έγιναν τετραμελής, με την πρώτη σύνθεση να αποτελείται από τους Exorcist στην κιθάρα, τον Crucifer στα φωνητικά, τον Tombcrusher στα τύμπανα και τον Corpse Grinder στο μπάσο. Η μπάντα παίζει blackened death/thrash metal και ήταν μια από τις πρώτες μπάντες του είδους στην χώρα. Το 1989 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo ονόματι “Rumpus Of The Undead“, το οποίο στη συνέχεια, και πιο συγκεκριμένα το 1991, επανακυκλοφόρησε σαν split μαζί με τους Ιάπωνες Necrophile μέσω της Ελληνικής Decapitated (θυγατρική εταιρία της θρυλικής Unisound Records). Το demo αυτό έτυχε θερμής υποδοχής και έγινε ανάρπαστο στην τότε underground σκηνή και η μπάντα άρχισε να δημιουργεί μια φήμη στο χώρο. Το 1993 κυκλοφόρησαν το 7″ ΕΡ “Upheaval of Blasphemy” μέσω της ΟλλανδικήςShivadarshana Records, το οποίο περιλάμβανε δύο τραγούδια.

Κι έτσι φτάνουμε στο 1996, όπου η μπάντα κυκλοφόρησε την πρώτη της και μοναδική ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά “Zygotical Sabbatory Anabapt“. Στον δίσκο μόνο οι Exorcist και Crucifer συμμετείχαν από τα ιδρυτικά μέλη, με τους Dagoth και Imprecator να αποτελούν την υπόλοιπη μπάντα. Από το demo μέχρι το ΕΡ η μπάντα έδειξε πόσο έχει προοδεύσει όσον αφορά μουσική δεξιοτεχνία και δομή τραγουδιών, με το “Zygotical Sabbatory Anabapt” να συνεχίζει από εκεί που έμεινε το ΕΡ και να αποτελεί την πιο περιεκτική και ώριμη τους δουλειά. Ο δίσκος περιλαμβάνει εννιά καταιγιστικά τραγούδια, τα οποία συγκριτικά με το demo είναι πιο τεχνικά και κλίνουν πιο πολύ σε death metal μονοπάτια, κρατώντας και τις άγριες black metal ρίζες τους. Όταν λέω πιο τεχνικά, εννοώ δεν είναι τόσο raw όσο προηγούμενες κυκλοφορίες τους, αλλά έχουν μια πιο περίπλοκη και περίτεχνη δομή. Τα ριφς ποικίλουν από απίστευτα γρήγορα και κοφτερά death metal τρέμολα μέχρι πιο μεσαίου ρυθμού ριφς που συνθλίβουν. Παρά την πιο death metal φύση των πλείστων ριφς, η κιθάρα δεν είναι κουρδισμένη χαμηλά αλλά χρησιμοποιεί πιο ψηλές νότες, δίνοντας μια πιο black metal αίσθηση στον ήχο τους. Προσθέστε και αρκετά παράφρωντα thrashy καλπάσματα, και έχουμε έναν πολύπλευρο δίσκο, πιστό στον ήχο των 80s. Επίσης, ο νέος ντράμερ, Dagoth, έδωσε μια άλλη πνοή στα ντραμς, κάνοντάς τα να ακούγονται πιο δεμένα και περίτεχνα, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών ρυθμών οι οποίοι προσαρμόζονται στις αλλαγές του τέμπο, οι οποίες είναι αρκετές. Τέλος, τα φωνητικά είναι αρκετά ευέλικτα και ρυθμικά, τα οποία συγχρονίζονται με τα τύμπανα και τις εναλλαγές στο ρυθμό, και μπορούν να κυμανθούν από πιο κοφτερά και υψίτονα φωνητικά στα γρήγορα μέρη σε χαμηλούς και παρατεταμένους βρυχηθμούς σε πιο αργά κομμάτια. Άσχετα με το στυλ που χρησιμοποιείται, τα φωνητικά ακούγονται με την ίδια δύναμη και ισχύ και οι εναλλαγές στο στυλ είναι αλάνθαστες και δένουν με την μουσική.

Κάτι που τραβά την προσοχή, είναι οι τίτλοι των τραγουδιών, οι οποίοι είναι μεν σατανικοί και απόκρυφοι, αλλά είναι και αρκετά αυθεντικοί. Δεν είναι περιορισμένοι σε μονολεκτικούς ή κλισέ τίτλους αυτής της θεματολογίας, αλλά βρίσκουν επινοητικούς τίτλους οι οποίοι βγάζουν έναν εξίσου διαβολικό χαρακτήρα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν έναν άψογο black/death/thrash δίσκο, ο οποίος θεωρείται από αρκετούς ένας από τους κορυφαίους του είδους. Δυστυχώς, η μπάντα λίγο καιρό μετά διαλύθηκε, αφήνωντας όμως πίσω της μια μεγάλης αξίας κληρονομιά. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Shivadarshana Records σαν digipak CD και από την Ultra Hingax Production σε κασέτα, η οποία είχε και διαφορετικό εξώφυλλο από το CD. Η Hells Headbangers Records επανακυκλοφόρησε τον δίσκο το 2012 σε βινύλιο. Μετά από αυτό τον δίσκο, η μόνη επίσημη κυκλοφορία είναι το compilation που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Thrashingfist Productions και ονομάζεται “Cenotaphical Tri-Memoriumyths”, που περιλαμβάνει όλες τις κυκλοφορίες της μπάντας.

Μετά τη διάλυσή τους, τα μουσικά ίχνη των πλείστων μελών έχουν χαθεί και δεν έχουν εμπλακεί με άλλες μπάντες. Ο αυθεντικός ντράμερ Tombcrusher είχε κάποια περάσματα στα 90s σε κάποιες αντίστοιχες μπάντες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών Impiety, αλλά από τότε δεν έχει συμμετάσχει σε άλλες μπάντες. Ο τελευταίος ντράμερ Dagoth έπαιξε κι αυτός σε αρκετές μπάντες τις χώρας, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι ενεργός.

Οι Abhorer στην σύντομη ιστορία τους κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σεβαστό όνομα και οι κυκλοφορίες τους να γίνουν διακαής πόθος αρκετών συλλεκτών του είδους. Ακόμα μέχρι και σήμερα ο δίσκος τους ακούγεται φρέσκος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του είδους. Το γεγονός ότι ξεπρόβαλαν από μια μικρή χώρα με αυστηρούς νόμους όπου μπορείς να πάς φυλακή απλά και μόνο επειδή μασάς τσίχλα, κάνει τη δουλειά τους και το γεγονός ότι έλαβαν και λαμβάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης ένα ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα. Οι Abhorer συλλαμβάνουν και προβάλλουν το πνεύμα των πρώιμων μπαντών του είδους στα 80s, όπως οι Venom,Hellhammer/Celtic Frost, Bathory, Possessed και Sarcofago. Οπότε αν είσαστε οπαδός και των πιο πάνω συγκροτημάτων και γενικά του black/death/thrash και δεν ξέρετε τους Abhorer, τότε σας συστήνω να τους ψάξετε αμέσως και δεν θα χάσετε.

Tracklist:

1. Invoking Nana Sahib, Satyrical Goat of Mendes

2. Concubinal Celibatic Myrmidonian Whores

3. Abandonment of Chastity

4. Hymeneal Altar of Messianic Salacitation

5. Phlegethonic Sybaritical Demimonde

6. Dom Abaddoniel Abysstic Demonolatry

7. Zygotical Sabbatory Anabapt

8. Expiation of Seraphic Patriarch

9. Saith… Empyrean Sabaoth of Azarak

[Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε ενεργά στο Gemhound με το να προτείνετε μπαντες και να στέλνετε τα σχόλιά σας και εισηγήσεις σχετικά με την στήλη στο microttblakk@gmail.com]