Οι RUSTX έδωσαν συνέντευξη στο πορτογαλικό webzine Via Nocturna. Διαβάστε την συνέντευξη παρακάτω, ενώ η πρωτότυπη βρίσκεται εδώ (στα πορτογαλικά)

Πρέπει να είναι μοναδικό στον κόσμο της rock και metal: μια μπάντα που αποτελείται από τέσσερα αδέλφια (για την ακρίβεια τρεις αδελφούς και η μικρότερη αδελφή της). Η οικογένεια Ξάνθου μαζεύεται γύρω από ενισχυτές και όργανα για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας heavy metal.

Χαίρεται, τι κάνετε; Κατ ‘αρχάς, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τη νέα ζωή που αντικατοπτρίζεται στην προσθήκη του γράμματος Χ από το προηγούμενο όνομα.

PANAYIOTIS XANTHOU (PX): Είναι φανταστική, αδελφέ! Σας ευχαριστούμε! Η μπάντα R.U.S.T. δραστηριοποιείται από το 2003 και το 2014 είδαμε ότι η μπάντα ήταν κυριολεκτικά σε δεύτερη μοίρα. Ο τραγουδιστής μας έπρεπε να μετακινηθεί στο Εδιμβούργο λόγω εργασίας και ο κιθαρίστας μας ήταν πολύ απασχολημένος με τη δουλειά του και τη ζωή του. Έτσι, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές στην ομάδα, προκειμένου να κρατήσουμε τη φλόγα ζωντανή. Τα τρία αδέλφια Γιώργος (μπάσο / φωνητικά), εγώ (κιθάρα / φωνητικά) και ο Γιάννης (τύμπανα / φωνητικά), κρατήσαμε το συγκρότημα, αλλά θέλαμε κάτι νέο. Και η αλήθεια είναι ότι ήταν δίπλα μας. Η νεώτερη αδελφή μας, η Κατερίνα (πλήκτρα / φωνητικά). Έτσι και κάναμε μια μικρή αλλαγή στο όνομα. Βάλαμε το X δίπλα στο R.U.S.T. για να δείξει ότι η οικογένειά Ξάνθου κράτησε τη φλόγα των R.U.S.T. και συνεχίζουν με μόνο μια μικρή αλλαγή στην σύνθεση και τον ήχο.

Λοιπόν, το όνομα του συγκροτήματος και το άλμπουμ είναι με ακρωνύμια. Τι σημαίνει το καθένα από αυτά τα γράμματα και στις δύο περιπτώσεις;

GEORGE XANTHOU (GX): Από το σχηματισμό των R.U.S.T. υπήρξε μια ιδέα πίσω από το όνομά μας. Μια ιδέα που είχαμε υποσχεθεί να μην αποκαλύψουμε, καθώς θέλαμε να κρατήσουμε κάποια μυστήριο και να αφήσουμε το κοινό να προσπαθεί να το μαντέψει. Τώρα, σχετικά με το νέο τίτλο του άλμπουμ, “T.T.P.M.” σημαίνει “Travel Through Parallel Minds”. Επιλέξαμε τον τίτλο, επειδή πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα το νέο άλμπουμ και νέα μας μουσική προσέγγιση. Όταν ακούσετε το νέο album, θα νιώσετε σαν να διέρχεται από διαφορετικά μουσικά στυλ που δημιουργήθηκαν από τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Και έτσι, είναι σαν να ταξιδεύει μέσα από παράλληλα μυαλά.

Με αυτό το line-up κυκλοφορήσατε και ένα EP τριών κομματιών. Ήταν ένα είδος παρουσίασης του νέου μέλους, σε αυτή την περίπτωση της αδερφή σας;

KATERINA XANTHOU (KX): Ναι, μπορούμε να πούμε ότι ήταν σαν μια μικρή παρουσίαση του νέου lineup και των αλλαγών σε ένα είδος μουσικής πιο progressive heavy/rock, λόγω του νέου οργάνου που εισάγαμε, τα πλήκτρα. Όταν ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε νέα μουσική, θέλαμε να παρουσιάσουμε αυτή τη νέα προσέγγιση στη rock και metal κοινότητα της Κύπρου, να γνωρίσουν τα νέα της μπάντας μας, αλλά και για να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Τα τρία τραγούδια που ηχογραφήσαμε το πρώτο το “Evagoras”, το δεύτερο “Revolution X” και το τρίτο “Destiny Riders” τρία διαφορετικά τραγούδια μεταξύ τους, κυρίως επειδή ο καθένας από εμάς, ακόμη και αν ακούμε την ίδια μουσική, έχουμε διαφορετικές επιδράσεις από πολλές μπάντες heavy/rock και θέλαμε όλοι να έχουν ένα ρόλο στη δημιουργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, δεδομένου ότι στα τρία κομμάτια μιλάμε για την κοινωνία και το πώς οι άνθρωποι δρουν και πώς πρέπει να ενεργήσουν.

Θα πρέπει να είναι μια μοναδική περίπτωση – τρεις αδελφοί και μια αδελφή. Όλοι στην οικογένεια, έτσι… Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένα τραγούδι που ονομάζεται “Borthers and Sisters”;

PX: Περίπου πριν από έναν χρόνο δώσαμε μια συνέντευξη στο Chromium Sun (https://www.youtube.com/watch?v=mDH5ZDsIofs) και ο συντάκτης μας έκανε την ίδια ερώτηση. Ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε η μοναδική μπάντα στο Metal/Rock που αποτελείται από τρεις αδελφούς και μία αδελφή. Το “Brothers and Sisters” από το άλμπουμ μας “T.T.P.M.”, ναι, είναι για εμάς, αλλά και για τον καθένα που έχει μια παρέα και πηγαίνει στο μπαρ κάθε Σάββατο ή την Παρασκευή το βράδυ για να αισθανθεί το Roll n’ Roll. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν αυτό το συναίσθημα κάθε φορά που πηγαίνουν με τους φίλους, την οικογένεια, τους αδελφούς και τις αδελφές τους κουνώντας το κεφάλι τους σε μια συναυλία ή σε ένα μπαρ.

Το “T.T.P.M.” είναι το νέο σας άλμπουμ, μια εξαιρετική δουλειά, επιτρέψτε μου να πω. Πώς ήταν η σχεδίαση και η δημιουργία του; Ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία ή όχι;

GX: Αφού αποφασίσαμε πως θα συνεχίσουμε με το νέο σχήμα, όλοι είχαμε διάφορες ιδέες και αρχίσαμε να γράφουμε. Και πριν καν το καταλάβουμε, είχαμε ένα άλμπουμ γεμάτο με πολύ διαφορετικά μουσικά στυλ. Τώρα, πόσο καιρό πήρε; Ας το θέσω έτσι. Για ένα χρόνο, μαζευόμασταν κάθε Σάββατο πρωί στο σπίτι των γονιών μας (ήταν και μια ευκαιρία για να τρώμε φαγητό από τη μητέρα μας) για πρόβες. Μόλις αισθανθήκαμε έτοιμοι πήραμε την μεγάλη απόφαση, πακετάραμε τα πράγματά μας και ταξιδέψαμε στο Πιομπίνο της Ιταλίας, όπου βάλαμε όλες τις ιδέες μας. Ευχαριστώ Andrea και Alex για την καταπληκτική δουλειά!

Μέχρι στιγμής, τα πρώτα σχόλια ήταν πολύ καλά. Φυσικά, θα ξέρατε ότι είχατε μια πολύ καλή δουλειά στο χέρι, αλλά υπάρχει πάντα η νευρικότητα, έτσι δεν είναι;

KX: Mέχρι τώρα έχουμε πολύ καλές κριτικές και για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ που έρχεστε σε επαφή μαζί μας. Ελπίζουμε να έχουμε και άλλα σχόλια, καθώς έτσι μπορούμε να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια μέρη, ή το πιο σημαντικό, αν η αποστολή μας είναι σε καλό δρόμο (γέλια), γιατί μας ενδιαφέρει να διαδοθεί αυτή η μουσική που δημιουργούμε και να εξηγήσουμε στο κόσμο ότι πρέπει να δράσουμε και άλλοι επίσης, σε άλλους πολιτισμούς. Αλλά και να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο θετικοί στον τρόπο ζωής μας και να βοηθήσουμε τους άλλους σε αυτόν τον άδικο κόσμο στον οποίο ζούμε. Για το έργο αυτό, είμαστε επίσης στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε στο πλευρό μας, τον φίλο μας και μηχανικό ήχου Andrea Ramacciotti και όλη την ιταλική οικογένεια ειδικά το συγκρότημα Dark Quarterer γιατί είναι καταπληκτικοί και το έργο τους είναι εξαιρετικό και όπως ακριβώς θέλαμε να ακούγεται το άλμπουμ. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε στο στούντιό του, το Woodstock Studios στο Piombino.

Όσον αφορά το “Kalikantzaroi”, υποθέτω ότι είναι ένας κυπριακός μύθος. Πώς προέκυψε η ιδέα να το δημιουργήσετε;

GX: Οι καλικάντζαροι είναι ένας πολύ παλιός λαϊκός μύθος της Κύπρου. Λέει ότι η γη διατηρείται από ένα υπόγειο γιγαντιαίο δέντρο της ζωής και οι καλικάντζαροι (μαύροι, μαλλιαροί, άτακτοι διάβολοι) προσπαθούν συνεχώς να το κόψουν όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου των Χριστουγέννων, οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τα υπόγεια για να προκαλέσουν χάος και κάνουν κακό στη γη και τους ανθρώπους της. Το δέντρο της ζωής αναζωογονείται και όταν οι καλικάντζαροι επιστρέφουν στα υπόγεια, η ιστορία αρχίζει και πάλι από την αρχή. Εγώ και η και Νικολέττα (φίλη μου) είμαστε μεγάλοι θαυμαστές των παλιών ταινιών τρόμου από το σχολείο. Θέλαμε να συνδυάσουμε αυτό το συναίσθημα που παίρναμε όταν βλέπαμε μια κλασική ταινία τρόμου με τον μύθο των καλικάντζαρων. Όταν γράψαμε τους στίχους, όλα τα υπόλοιπα ήρθαν. Αυτοσχεδιάσαμε με δύο ακουστικές κιθάρες και το τραγούδι γεννήθηκε.

Ξέρω ότι έχετε βοηθηθεί από μια από τις πιο σημαντικές κυπριακές δισκογραφικές, την Pitch Black Records για την προώθηση αυτού του δίσκου. Αυτό επέτρεψε στους R.U.S.Τ.Χ. να φτάσετε πιο μακριά;

PX: Ναι, πραγματικά. Ο Φοίβος Παπαδόπουλος (ιδιοκτήτης της Pitch Black Records) είναι ένας πολύ καλός φίλος μας εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ, το μικρό νησί της Κύπρου, γνωριζόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την metal κοινότητα. Είμαστε, επίσης, οι κύριοι διοργανωτές του Power of the Night (το μοναδικό υπαίθριο φεστιβάλ heavy metal στη Κύπρο), μαζί με μερικούς φίλους και ορισμένα μέλη των Hardraw (heavy metal μπάντα από τη Κύπρο). Η Pitch Black Records επεκτείνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο και μαζί με αυτήν τα συγκροτήματα που έχει. Έτσι, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ την Pitch Black Records που μας βοηθάει με τη μουσική μας. (RESPECT BRO).

Τι σχέδια έχετε στο μυαλό σας για το μέλλον;

JX: Να συνθέσουμε περισσότερα τραγούδια και να τα αναπαράγουμε ζωντανά στη Κύπρο και το εξωτερικό. Προσπαθούμε να οργανώσουμε συναυλίες στη Γαλλία, Κύπρο και ίσως στην Ελλάδα για να προωθήσουμε το νέο μας άλμπουμ. Να προωθήσουμε τη μουσική μας σε όλο τον κόσμο και να προσπαθήσουμε να παίξουμε ζωντανά και σε άλλα μέρη της γης που τους αρέσει η καλή Rock / Metal μουσική.

Ευχαριστούμε! Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο σε αυτή τη συνέντευξη;

KX: Τα περισσότερα τα είπαμε, το μόνο πράγμα που θέλουμε να προσθέσουμε, ως συγκρότημα, είναι ένα μικρό μήνυμα για κάθε metalhead, rocker, μουσικό, καλλιτέχνη και μουσικό ακροατή, να μην σταματούν τη δημιουργία τέχνης. Είναι κάτι που θα αντέξει για πάντα στο χρόνο. Ευχαριστούμε Via Nocturna για το χρόνο σας και ελπίζουμε μέσω ανθρώπων σαν εσάς να ταξιδέψει η μουσική μας.