Οι Sepultura εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούν έναν μουσικό δρόμο, ψάχνοντας την ιδανική συνθήκη που θα παράξει το τέλειο γι αυτούς άλμπουμ, μετά από την «χρυσή» εποχή των αδελφών Cavalera. Σε αυτή την τελευταία τους προσπάθεια, με το 14ο συνολικά άλμπουμ τους, είχαν στο πλευρό τους τον Σουηδό παραγωγό Jens Bogren, γνωστό μας από τις συνεργασίες του με τους Opeth, Katatonia και Fates Warning.

Μάλιστα αυτή η συνεργασία φαίνεται πως επηρέασε τους Sepultura από το πρώτο τους κι όλας κομμάτι. Τα καθαρά φωνητικά του Derik Green σε συνδυασμό με την μελωδική κιθάρα του Andreas Kisser θα σας θυμίσουν ένα συγκρότημα με ατμοσφαιρικές/μελωδικές death καταβολές, παρά τους παραδοσιακούς Sepultura.

Φυσικά υπάρχουν τα γρήγορα κομμάτια, όπως το “I Am the Enemy” που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του ακροατή, όμως η πειραματική διάθεση του συγκροτήματος υπερκαλύπτει οποιαδήποτε προσπάθεια υπενθύμισης πως αυτή η μπάντα κάποτε μεσουρανούσε στο thrash metal. Από την άλλη, η κιθάρα του Andrea Kisser φέρνει κάποιες νοσταλγικές παλιές εποχές, όχι τόσο των Sepultura, αλλά περισσότερο των επιρροών του. Θα ακούσετε στιγμές κλασσικού metal από τα 80’s τόσο στα riffs όσο και στα solos.

Εντυπωσιακός και ο Casagrande, ο drummer της μπάντας που συμπλήρωσε το 3ο άλμπουμ με τους Sepultura, όμως η αλήθεια είναι πως η παρουσία του δεν μπορεί να καλύψει το κενό που έχει αφήσει ο Igor. Όσον αφορά τον Bogren, αυτός δεν φαίνεται καθόλου μέσα στο άλμπουμ, απλά υπάρχει μέσα στη μουσική των Seps. Τέλος, ο Green συνεχίζει να πειραματίζεται, όπως έκανε και στο “The Mediator…”, ενώ στις σκληρές του στιγμές είναι το γνωστό «κτήνος».

Σε γενικές γραμμές το “Machine Messiah” δεν είναι κακό άλμπουμ, σίγουρα όμως δεν είναι και το καλύτερο στην μετά-Cavalera εποχή (θεωρώ πως αυτόν τον τίτλο το έχει το “Dante XXI”). Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα να γίνεται στους Sepultura είναι πως κάθε κυκλοφορία τους κρίνεται από την διάθεση του Andreas Kisser, όπως και από την συνεργασία που θα κάνουν σε θέμα παραγωγής…

SEPULTURA – Machine Messiah
7 / 10 Reviewer
Pros
Production, Kisser's play
Cons
Faceless
Summary
Φαίνεται ξεκάθαρα πως κάθε κυκλοφορία των Sepultura κρίνεται από την διάθεση του Andreas Kisser και από την συνεργασία που θα γίνει σε θέμα παραγωγής.
Music
Rendering
Production
Authenticity
Cover

Tracklist:
1. Machine Messiah
2. I Am the Enemy
3. Phantom Self
4. Alethea
5. Iceberg Dances
6. Sworn Oath
7. Resistant Parasites
8. Silent Violence
9. Vandals Nest
10. Cyber God