Πριν από περίπου 5 χρόνια ακούσαμε πως δημιουργήθηκε μία folk metal μπάντα στη Κύπρο. Η απορία μας ήταν εύλογη: «μα folk μπάντα; Στη Κύπρο;». Δεν άργησε το πρώτο live τους και η πρώτη μας ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά. Οι MethysOs από τη Λεμεσό ανέβηκαν στην σκηνή. Ένα συγκρότημα υπεράριθμο αν μη τι άλλο, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο νησί μας. Και φυσικά κάτι που ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει όταν βλέπουμε πέρα των 8 ατόμων να βγαίνουν για live!

Όπως και να έχει οι MethysOs αργά και σταθερά κέρδισαν το δικό τους κοινό στη Κύπρο, το οποίο ολοένα και μεγαλώνει. Μετά το demo του 2012 (“Beyond Myths and Legends”) οι Λεμεσιανοί έφτασαν στην κυκλοφορία του πρώτου ολοκληρωμένου άλμπουμ τους με τίτλο (τι άλλο;) “Folkloria”.

Στο ντεμπούτο των Folksters υπάρχουν 11 κομμάτια. Βασικά είναι 10 συν ένα μπόνους, το οποίο μάλιστα… το Chromium Sun επηρέασε άθελά του την εισαγωγή του στο CD… Θα σας εξηγήσω αργότερα γι αυτό. Στο “Folkloria” θα ακούσετε αρκετό folk metal, όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι οι επιρροές που έχουν τα παιδιά από όλο το φάσμα του metal και αυτό φαίνεται σε όλα τα κομμάτια τους.

Θα σταθώ στα αγαπημένα μου “Amathounta Stronghold”, “Kelvar Templa” και το “Waltz… with the Gods”. Κομμάτια που είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, που όμως μαζί δένουν ένα πολύ όμορφο σύνολο για να ακούς στο repeat. Όσον αφορά για το μπόνους κομμάτι που σας προανέφερα, το “Ramen” γράφτηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό ως πρωτοχρονιάτικο «δώρο». Εγώ όμως, το παρουσίασα στο Chromium Sun ως κομμάτι από το επερχόμενο (τότε) άλμπουμ τους, το “Folkloria”. Τα παιδιά μου έκαναν την «χάρη» και το συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ…!

Το μόνο που μας χαλάει στο άλμπουμ είναι η παραγωγή, η οποία δεν είναι κακή όμως δεν αφήνει όλα τα όργανα να αναπνεύσουν και να χαρίσουν στον ακέραιο βαθμό τη μαγεία της μουσικής που προσφέρουν. Αυτό όμως δεν εμποδίζει στην ακρόασή του.

Το “Folkloria” είναι το ντεμπούτο ενός συγκροτήματος με πολύ δρόμο μπροστά του και περιμένω από αυτούς πολλά περισσότερα στη συνέχεια. Ήδη, στη συνέντευξη που μας έδωσαν πρόσφατα, μας αποκάλυψαν ότι το δεύτερο άλμπουμ είναι κοντά. Αναμένουμε λοιπόν…

ΥΓ: Ακούστε και ανακαλύψτε: Σε πιο κομμάτι, ο ρυθμός στους στίχους θυμίζει τον “Πιο καλό μαθητή” του Γιώργου Ζαμπέτα;

Μουσική: (8.0 / 10)
Απόδοση: (8.0 / 10)
Παραγωγή: (6.0 / 10)
Αυθεντικότητα: (7.0 / 10)
Εξώφυλλο: (8.0 / 10)
Average: (7.4 / 10)

Tracklist:
1. Trollenmethysos - folkloria
2. The Keeper of Cosmos
3. Drunk Loud, Drink Proud
4. Rumpelstiltskin
5. Amathounta Stronghold
6. Kelvar Templa
7. Folkloria (instrumental)
8. Namahage
9. Waltz… with the Gods
10. Wine Fest
11. Farewell
12. Ramen