Όλοι γνωρίζουμε τους Cradle Of Filth. Μία μπάντα που ίσως και να όρισαν τον ορισμό love/hate. Η φωνή του Danny, η μουσική, η θεματολογία, όλα έχουν γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ φίλων και γνωστών, δημιουργόντας αιώνιες διαφωνίες. Βέβαια, μετά το “Midian”, ο περισσότερος κόσμος άρχισε περιέργος να συμφωνεί. Οι βρετανοί είχαν αποφασίσει να διαφοροποιήσουν τη μουσική τους, εξερευνόντας νέες πτυχές της μουσικής τους, που όμως δεν άρεσε ούτε καν στους οπαδούς τους. Αυτό πήγε να αλλάξει με το “Hammer Of The Witches” όπου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, επέστρεψε η έμπνευση, με ουσιαστικές μελωδίες, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες και τον Dani να επιστρέφει στον καλό του εαυτό.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Οι βρετανοί κυκλοφόρησαν το “Cryptoriana, The Seductiveness Of Decay” όπου εδραιώνεται η επιστροφή τους. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό δίσκο, ισάξιο, ίσως και καλύτερο από τον προκάτοχό του. Εκπληκτικά και εμπνευσμένα riffs κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, σε βαθμό που αναγκάζεσαι να πατάς το repeat ακόμα και σε μεμονομένα κομμάτια για να ακούσεις ξανά και ξανά σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά μετά το “Midian” (που προσωπικά θεωρώ ότι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει οι CoF) υπάρχουν riffs που σου μένουν χαραγμένα στο μυαλό. Για παράδειγμα η κιθαριστική δουλειά στο βασικό riff του “Death And The Maiden” είναι κάτι παραπάνω από εθιστική. Τελικά φαίνεται πως η αλλαγή του line up ήταν κάτι παραπάνω από ευεργετική. Κιθαριστικά τουλάχιστον, η δουλειά που έχει γίνει τόσο στα ρυθμικά όσο και στα solos είναι πολύ τεχνική και εμπλουτίζουν τον δίσκο.

Οι συνθέσεις των εννέα κομματιών (δεν συμπεριλαμβάνω τη διασκευή του “Alison Hell” των Annihilator) είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και νομίζω πως όλα είναι ισάξια, χωρίς κάποιο να φαίνεται πιο καλό από τα υπόλοιπα. Οι μελωδίες στην ενορχήστρωση, η ατμόσφαιρα, η γνωστή ενναλαγή στα φωνητικά και η επιθετικότητα είναι στοιχεία που έλειπαν στο πρόσφατο παρελθών της μουσικής των CoF, όμως εδώ υπάρχουν διάχυτα. Το “Cryptoriana” είναι αδιαμβισβήτητα ένας δίσκος που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον!

Ευχόμαστε πως οι Cradle of Filth θα συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς και δεν θα μας κάνουν (από μόνοι τους) να τους… ξεχάσουμε πάλι. Φαίνεται πως η τωρινή σύνθεση έχει όρεξη, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει χημεία. Οι βρετανοί μας παρέδωσαν ένα δίσκο αντάξιο του παρελθόντος τους και τον απολαμβάνουμε ολοκληρωτικά.

CRADLE OF FILTH - Cryptoriana, The Seductiveness of Decay
9 / 10 Reviewer
{{ reviewsOverall }} / 10 Users (0 votes)
Pros
Υψηλό επίπεδο συνθέσεων, τρομερά riffs, συνέχεια στις καλές κυκλοφορίες.
Cons
-
Summary
Οι μελωδίες στην ενορχήστρωση, η ατμόσφαιρα, η γνωστή ενναλαγή στα φωνητικά και η επιθετικότητα είναι στοιχεία που σου κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον.
Music
Rendering
Production
Authenticity
Cover
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Tracklist:
1. Exquisite Torments Await…
2. Heartbreak and Seance
3. Achingly Beautiful
4. Wester Vespertine
5. The Seductiveness of Decay
6. Vengeful Spirit
7. You Will Know the Lion by His Claw
8. Death and the Maiden