Το ντουέτο από την Ελβετία, γνωστό στα εγκόσμια ως Bölzer, απέκτησε underground δημοσιότητα με τα δύο του ΕΡ και το demo που κυκλοφόρησαν από το 2012 μέχρι το 2014, κυρίως από το ΕΡ του 2013, “Aura”. Αυτές οι μικρές σε διάρκεια κυκλοφορίες αύξησαν την αναμονή του κόσμου για έναν ολοκληρωμένο δίσκο και λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο δυνατές κυκλοφορίες ήταν, η πίεση και οι προσδοκίες για κάτι καλό ήταν μεγάλες. Με άλλα λόγια, η μπάντα έβαλε τον πήχη τόσο ψηλά, που ο κόσμος ανέμενε κάτι ανάλογο.

Εδώ είμαστε, λοιπόν, με το πολυαναμενόμενο πρώτο άλμπουμ των Bölzer να έχει κυκλοφορήσει και το οποίο φέρει τον τίτλο “Hero”. Μετά από αρκετές ακροάσεις, ακόμα δεν έχω κατασταλάξει σε μια γνώμη για τον δίσκο. Ακόμα έχω ανάμεικτες εντυπώσεις.

Υπάρχουν κάποιες εμφανείς αλλαγές στον ήχο και την μουσική των Bölzer. Αυτό που χαρακτήριζε τον ήχο τους και τον έκανε τόσο ξεχωριστό, ήταν τα χαρακτηριστικά κολοσσιαία ριφς μαζί με την αποπνικτική ατμόσφαιρα των κομματιών. Σε αυτόν τον δίσκο τα τραγούδια δεν εστιάζονται τόσο στα ριφς, αλλά στα φωνητικά τα οποία έχουν επίσης αλλάξει. Η μπάντα εισάγει καθαρά φωνητικά με ανάμεικτα αποτελέσματα και τα λαρυγγικά φωνητικά αντικαταστάθηκαν από πιο βραχνά φωνητικά. Το βαρύ σαν τσιμεντόλιθος riffing είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με το riffing στο “Spiritual Athleticism” να είναι ό,τι πιο κοντινό στο “Aura”.

Επίσης η ατμόσφαιρα πλέον δεν είναι τόσο αποπνικτική, αλλά τα κομμάτια έχουν έναν πιο μελαγχολικό χαρακτήρα, ίσως και μελωδικό, κάτι το οποίο ενισχύουν και τα φωνητικά, όπως πχ στο ομότιτλο κομμάτι ή στο “Archer”. Τα μπλαστίδια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, αφού τα πλείστα κομμάτια να υιοθετούν έναν πιο μεσαίου τέμπο ρυθμό, με κάποια ξεσπάσματα εδώ κι εκεί.

Λέγοντας αυτά, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως ο δίσκος είναι κακός. Είναι απλά διαφορετικός. Ο δίσκος εξακολουθεί να ξεχωρίζει την μπάντα από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω, κρατώντας την ποιότητα και τον ήχο-σήμα κατατεθέν ανέπαφα. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μια μπάντα που να ακούγεται σαν Bölzer και είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορείτε να βρείτε. Επίσης, ο ήχος τους επωφελείται από την απίστευτη δουλειά που έγινε στην παραγωγή. Το συναίσθημα και η μελαγχολία που βγάζουν κάποια κομμάτια όπως το “Archer” ενισχύονται σημαντικά, ενώ τα όργανα αναπνέουν και ακούγονται ογκώδη, με τα μεγαλειώδη marching drumming να κάνουν το κεφάλι σου να κουνιέται (χτυπιέται) ρυθμικά.

Συνολικά, το “Hero” δεν είναι ο δίσκος που μπορεί να ανέμεναν ή να φαντάζονταν οι περισσότεροι οπαδοί. Είναι ένα διαφορετικό θηρίο από το “Aura” και τις άλλες δύο προηγούμενες κυκλοφορίες, αλλά εξακολουθεί να είναι θηριώδες. Η ένταξη και η επικράτηση των καθαρών φωνητικών, καθώς και η προσέγγιση με την λιγότερη εστίαση στα ριφς είναι σίγουρα πιθανό να αποξενώσει πολλούς. Όμως, παρά τις ατέλειές του, το “Hero” είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και δημιουργικό άλμπουμ, και τίποτα άλλο εκεί έξω ακούγεται σαν αυτό. Ενώ δεν είναι άμεσα ικανοποιητικό, εξακολουθεί να είναι ένα καλό άλμπουμ και ένα από τα αγαπημένα μου της χρονιάς.

BOLZER – Hero
8.2 / 10 Reviewer
Music
Rendering
Production
Authenticity
Cover

bolzer-hero

Tracklist:
1. Urdr
2. The Archer
3. Hero
4. Phosphor
5. Decima
6. I AM III
7. Spiritual Athleticism
8. Chlorophyllia
9. Atropos