Οι Arrayan Path έχουν μία συνεχόμενη ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και το “IV: Stigmata”, η τέταρτη κυκλοφορία τους, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος τους, είναι η επιβεβαίωση της πρότασης αυτής.

Σκεφτόμουν να ξεκινήσω αυτό το review σχολιάζοντας τα κομμάτια ένα προς ένα, αλλά τελικά προτιμώ να σας αφήσω να τα ακούσετε μόνοι σας, για να νιώσετε αυτό ακριβώς που ένιωσα και εγώ ακούγοντάς τα: Την ευχάριστη ακρόαση ενός πραγματικά πολύ καλού δίσκου! Τα κομμάτια κολλάνε στο μυαλό και μετά από δύο-τρεις ακροάσεις, θα βρείτε τον εαυτό σας να τα σιγοτραγουδάει. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του συγκροτήματος.

Μετά την αλλαγή του ονόματος του συγκροτήματος πριν από περίπου 2 χρόνια, έρχεται και η αλλαγή θεματολογίας η οποία αφήνει στην άκρη (τουλάχιστον προς το παρόν) την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία και καταπιάνεται με την θρησκεία. Το γεγονός αυτό κάνει αυτομάτως την ατμόσφαιρα του δίσκου πιο σκοτεινή από ότι συνήθως, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από το εξώφυλλο του δίσκου.

Φυσικά το παραπάνω δεν σημαίνει ότι οι Arrayan Path άλλαξαν το ύφος της μουσικής τους, καθώς σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, θα ακούσετε το γνωστό δυναμικό power metal εμπλουτισμένο με πολλές ακόμα επιρροές του συγκροτήματος. Οι δυναμικές κιθάρες, το σφιχτό rytmh section και πάνω από όλα η ΥΠΕΡΟΧΗ φωνή του Νικόλα Λεπτού είναι όλα εκεί.

Η παραγωγή και η μίξη του “IV: Stigmata” έγινε ξανά από τον Βαγγέλη Μαράνη (ex-Sanvoisen), ο οποίος έκανε και κάποια φωνητικά στο album προσθέτοντας την δική του μαγεία. Αυτό το album δεν έχει την πολύ μεγάλη guest συμμετοχή όπως είχε το προηγούμενο “Ira Imperium” με τον Tony Martin, αλλά δεν νομίζω πως την χρειαζόταν κι όλας. Παρόλα αυτά συμμετέχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι όπως ο Τζίμη Μαυρομμάτης και Κίκης Αποστόλου (φωνή και κιθάρα αντίστοιχα στους ARMAGEDDON), ο Αλέξης Κλειδαράς (ex-DECEPTOR) και ο George Kousa.

Το album θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 10 Ιουνίου σε παγκόσμια κλίμακα από την Pitch Black Records. Στην έκδοση CD θα υπάρχουν εκτός των 12 κομματιών και ακόμα ένα ως bonus track, το “Mystic Moon” το οποίο είναι μία επανηχογράφηση του εναρκτήριου κομματιού του πρώτου demo του συγκροτήματος, αλλά και ένα κομμάτι που θα γίνεται διαθέσιμο για download και θα φέρει τον τίτλο “Charming Paranoia”.

Βαθμολογία: 98/100

Track listing:

1. Clepsydra

2. The Bible Bleeds

3. Midnight and the First-born Massacre

4. Judas Iscariot

5. Stigmata

6. Cursed Canaan

7. Pharaoh’s Wish

8. Harbingers of Death

9. Disguising your Soul

10. The Storyteller

ARRAYAN PATH is:

Nicholas Leptos – vocals

Socrates Leptos – guitars

George Kallis – keyboards

Paris Lambrou – bass

Stefan Dittrich – drums

Pre-order at http://store.pitchblackrecords.com

Για το Rock Overdose,

Αντώνης “Jey Key” Κατσαρός