?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

dave rotten

Αντί προλόγου: «Για μένα το underground σημαίνει ένα πεδίο επικοινωνίας και αλληλεγυής όπου συγκροτήματα, εταιρείες και οπαδοί αλληλοεπιδρούν για να διαδόσουν και να εξελίξουν την μουσική που αγαπούν έτσι ώστε να την κρατήσουν ζωντανή πέρα από το θέμα των λεφτών. Στο underground πάντα η καρδιά και το πάθος είναι πάνω από το χρήμα».

Τάδε έφη ο φίλτατος Dave Rotten (απεικονιζόμενος στη photo πιο πάνω εν έτη 1990. Το «κοριτσάκι» δίπλα δεν είναι άλλο από τον Euronymous των Mayhem), παλιά καραβάνα στη σκηνή μέσω του συγκροτήματος του (Avulsed) και της Xtreem Music.

P.S. RIP Lemmy you shall be missed
“That’s the way I like it baby / I don’t wanna live forever”

spectral_voiceSpectral Voice – Necrotic Doom (Demo / 2015)
Το συγκεκριμένο demo θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κυκλοφορίσει από την Seraphic Decay (cult label υπεύθυνο για αλλεπάλληλα underground «διαμάντια» στις αρχές του 90 υπο μορφής 7αριών). Τουναντίων, είναι μια καθ’όλα φρέσκια (ή σάπια, όπως το πάρει κανείς) κυκλοφορία που ήρθε να μας θυμίσει του τι έστι σαπίλλα και αισθητική αποστροφή. Γιατί DEATH metal δεν είναι μόνο οι υπερηχητικές ταχύτητες και η εξάχορδη τεχνητότητα αλλά κυρίως το αίσθημα του έρποντος θανάτου που μας περιμένει όλους. Αυτά ακριβώς πρεσβεύουν οι Spectral Voice σε ένα νεκρικό ρεσιτάλ αργόσυρτης death/doom παρακμής. Απλά φανταστείτε ατμόσφαιρα Incantation εποχής “Deliverance of Horrific Prophecies” (μαζί με τα σποραδικά harmonics φυσικά) σε συνδυασμό με τους Φινλανδο-Σουηδούς Eternal Darkness στα demo τους και έχετε μια αμυδρή εικόνα για το τι παίζει εδώ. Μετά το άκουσμα δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τρία labels όρμηξαν επάνω στο demo για να το επανεκδόσουν. Προσωπικά θα προτιμούσα την κασέττα αλλά άργησα και τώρα πρέπει να βολευτώ με την άγευστη πλαστικούρα της επανέκδοσης σε CD από την Dark Descent Productions. Ας είναι… Καμένοι οπαδοί των Derketa, Autopsy και σία ήρθε η ώρα σας.

satanicsuppliciaSatanic Supplicia – Devotio (7” EP / 2014)
Κυπριακή υπόθεση θα λέγαμε το συγκεκριμένο 7” των Satanic Supplicia καθώς αποτελείτε από τον Χρυσόστομο Μάγο (Necroterror Records), τον Dictator (Necrosadist) αλλά και τον Αλέξανδρο (ή αλλιώς The One και ιθύνων νους των Macabre Omen) ο οποίος είναι κατα το ήμισυ Κύπριος. Το τυμπανοβασάνισμα αναλαμβάνει ο πανταχού παρών Gionatta Potenti (Acherontas, ex-Macabre Omen εκτός άλλων). Στα της μουσικής έχουμε να κάνουμε με κοφτερό black metal επιβλητικότατης και παγερής ατμόσφαιρας που δανείζετε πολλά από τη σουηδική σχολή της Orthodox μετα-Ondsakpt γενεάς. Η παραγωγή είναι ηχηρή, φλερτάρωντας άγρια με τις αντιλαλούμενες ψηλές συχνότητες αλλά, ευτυχώς, δεν πιάννει το στειρωμένο ήχο των Watain στα τελευταία τους album. Σε γενικές γραμμές και τα δύο κομμάτια που έχουν ηχογραφηθεί στέκουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο και αποτελούν ένα καθ΄ολα έντιμο μέρος μιας μόδας που τώρα πάει να εκλείψει. Ψάξτε από Necroterror Records.

katachthonKatachthon – Κήρυξις πολέμου (Demo / 2015)
Το σίγουρο είναι πως οι Katachthon δεν ήρθαν εδώ να μας παραδώσουν μαθήματα ευρεσιτεχνίας αλλά αντιθέτως να αποθέσουν φόρο τιμής στους παλαί ποτέ θρύλους του παρελθόντος. Σε αυτό, το δεύτερο demo των Ελλήνων black metallers, το πολεμοχαρές πνεύμα των Αυστραλο-Καναδικών αρμάδων (βλέπε Bestial Warlust, Revenge, Blasphemy κ.α.) διοχετεύετε σε 4 ύμνους στον θεό του πολέμου και καλούν όσους πιστούς να παραταχθούν μαζί τους. Τουτέστιν, συνθετικά πρωτόγονες κιθαριστικές «ξυραφιές» δίνουν και παίρνουν ορμώμενες πάνω σε ένα μονόχνοτα αλύπητο τυμπάνισμα. Μια γερή δόση ακέραιας black / death κτηνωδίας συμπιεσμένη σε μια μπαρουτο-καπνιασμένη κασέττα 13 λεπτών και 36 δευτερολέπτων. Για όσους γουστάρουν, το demo είναι διαθέσιμο απ’ευθείας από τη μπάντα (katachthon.bandcamp.com).